Test RetecFlex: beheerst ruig werk saneren

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Waar kun je op een hete septemberdag beter werken dan in een half onttakeld binnenzwembad zonder ramen in een zeer groot uitgevallen kelder? Het zwembad biedt te saneren tegelwerk en pleisterafwerkingen. Het moet er allemaal af. Kortom, een uitgelezen klus om een aantal saneerschijven van RetecFlex uit te proberen.

Flex, die de RetecFlex op de markt brengt, kun je een specialist in schuur-, slijp-, saneer- en polijstmachines noemen. Want het toolbedrijf presenteert op twee jaar na een eeuw geleden de eerste draagbare slijpmachine met een stationaire electromotor voorzien van een flexibele as met daaraan een handgreep en een slijpschijf. Vandaar de bedrijfsnaam Flex.
Flex zit sindsdien niet stil en presenteert in 1954 de eerste haakse slijper en ontwikkelt sindsdien vele variaties op dit gereedschap. Zoals de RetecFlex die alweer een paar jaar onder ons is. Een machine waarmee KlusVisie niet eerder aan de slag is gegaan. Zal wel iets met de ‘tijd vliegt’ te maken hebben. Dus dat maken we goed in het zwembad.
Het idee achter de 1400 watt-RetecFlex: een snel aan te passen, veelzijdige machine waarmee je kunt slijpen, schuren, saneren en polijsten. Voor dat werk biedt Flex een breed assortiment schijven. De machine is helemaal van deze tijd, denk aan elektronica die het toerental op peil houdt en ingekapseld is in kunststof, een zachte aanloop en overbelastingbeveiling. Dankzij de transmissie kan de RetecFlex ook bij lage en midden toerentallen een hoog koppel leveren. Zodat je beheerst kunt saneren tot maximaal 6 mm diepte. Na aansluiting op de stofzuiger is de machine klaar voor stevige klussen.

De eerste schijf: de freeskop, 80 mm, adviesprijs 202 euro ex. btw
De belofte: met de freeskop beheerst ruig saneren. Denk aan steenachtige pleisterlagen of als je pleisterwerk van beton of baksteen wilt verwijderen. Naast schuimrupsen en (tegel)lijmresten saneert deze kop ook kunstharspleister, pleister op hout en alkyd- en watergedragen verf op pleister.
De klus: na montage van de op diepte instelbare steunkop, wordt de frees geplaatst. Deze frees saneert met spitse kopjes die al draaiend beitelen. Met de steunkop verdwijnt in ieder geval het fijnstof in de stofzuiger. De kop geeft steun tijdens het saneren, wat schade voorkomt en het werk minder inspannend maakt.
Het toerental kan het best zo hoog mogelijk ingesteld worden. Dan werken dit soort schijven optimaal en de koeling van de machine wordt niet geforceerd. De ervaring is dat bij een lager toerental er harder op de machine wordt geduwd. Kortom: het gereedschap het werk laten doen.
De schijf maakt rap korte metten met een pleisterlaag. De toeren vallen niet terug. De machine heeft er zin in, die vreet als het moet ook het baksteen weg. De combi machine/steunkop maakt de RetecFlex tot een opvallend goed hanteerbare krachtpatser. Diepte instellen kun je maar beter serieus nemen. Want bij een net iets te ruime diepte-instelling neemt de freeskop beton mee. Met een minder diepe instelling kan de stofzuiger de aanvoer beter bijbenen en goed blijven zuigen, zo blijkt uit een andere arbeidsgang. Het vlakke gedeelte van de steunkop stelt de gebruiker in staan om in de dagkanten te kunnen werken.

De tweede schijf: de Estrich-Jet Diamant 115 mm, adviesprijs 223 euro ex. btw
De belofte: pleister van onder meer beton, kalkzandsteen en cement saneren, minerale lijmen saneren, pur-rillen verwijderen.
De klus: op de kop van de Retecflex komt een borstelkap die in hoogte instelbaar is. Tip: oefen geen druk uit op de kop, stel ’m bij als de diepte niet naar je zin is. De onderkant van de borstel moet op dezelfde hoogte zitten als de onderkant van de schijf. Zo blijft de stofafzuiging optimaal. Je hoeft niet hard te duwen alvorens de schijf het materiaal raakt. Dit scheelt schade aan en slijtage van de borstel. Uit de losse pols is de inschatting 3 mm diep saneren. Wat tijdens de klus een te grove schatting blijkt. De laag is wat dunner, het beton is daarom iets beschadigd geraakt. De klus toont aan dat de Estrich-Jet een beetje te goed saneert en het beton te grazen neemt. Het advies van Flex: gebruik de Estrich-Jet alleen bij het grove werk. Kies voor relatief zachte pleisterlagen op baksteen en beton voor een schijf als de Turbo-Jet (zie volgende tekst) die over meer diamantvlakken beschikt. Want hoe meer diamant, hoe minder beschadigingen. Ook de PKD-schijf gaat subtieler te werk (zie verderop).
Ander saneerwerk op 2 mm diepte gaat met de Estrich-Jet voorbeeldig en ook moeten de pur-rillen er aan geloven. De gevraagde fysieke inspanning is bij deze klus niet groot.

De derde schijf: de Turbo-Jet Diamant 115 mm, adviesprijs 
133 euro ex. btw
De belofte: een stille loop, een fijn schuurpatroon en een groot afnemend vermogen. De schijf bevat veel diamantsegmenten en is daarmee geschikt voor vlakschuren van minerale ondergronden.
De klus: de Turbo-Jet schijf kan net als de Estrich-Jet een dunne laag pleister van beton halen. Voor deze subtielere klus beschikt de schijf over vele segmenten. Dat de schijf geschikt is voor vlakschuren laat de foto zien: er zijn veel minder freessporen op het beton zichtbaar dan na het saneren met de Estrich-schijf. Met de Turbo-Jet kun je ook een tegelvloer opruwen voor een een betere hechting als er een nieuwe tegelvloer op komt. Ook neemt de machine de randen mee want daar is de borstel op aangepast.

De vierde schijf: de PKD Jet-4-Cut 115 mm, adviesprijs 261 euro ex. btw
De belofte: saneren van materialen van harde ondergronden die vaak gaan kleven bij de warmte ontwikkelende schuurtechniek. Denk aan elastische lagen zoals rubber, kit, (tegel)lijm, plastic coatings en bitumen. Verkleving zou niet mogen optreden bij deze schijf. Met de PKD-schijf zijn ook lagen kunststofgebonden pleister en watergedragen en alkyd-verf te verwijderen, zonder dat er verkleving optreedt bij snelheden volle bak.
De klus: de vierde schijf kan de opruw-tegel-klus ook klaren met vier segmenten die volgens Flex zijn voorzien van polykristallijne diamantsegmenten. Waarom eigenlijk, het gaat toch prima met de Turbo-Jet? Op oude tegellagen bouwt zich in de loop der jaren een vette film op. Die krijg je er af als je royaal met ammoniak tekeer gaat. Wie wil dat nog, zo’n zeikstank in huis? De klant moet de herrie maar voor lief nemen. De film is vergelijkbaar met coatings, dus een mooie kluif voor de PKD-schijf. Na het saneren van de tegelvloer de vloer goed stofzuigen, dan primeren en afwerken. Voor het opruwen van tegels zelf, wordt de Turbo-Jet Diamant gebruikt en niet de PKD-schijf. Wil je veel materiaal van het tegelwerk halen, kies dan voor de schijf Flex Thermo-Jet.

Flexibiliteit met de RetecFlex

Zorgvuldig saneren met de RetecFlex- en de Flex-schijven betaalt zich terug in betere resultaten. Uit de klus blijkt dat het schijvenaanbod flexibiliteit biedt. Je kunt meerdere typen schijven aanschaffen en uitproberen, om zo ervaring op te doen hoe je het beste resultaat krijgt.
Met de fijnste schijf kun je na een perfecte diepte-instelling ook behang verwijderen, zo laten testers op internet weten. Helaas, een zwembad met behang moeten we nog tegenkomen, we melden deze info ter kennisgeving. Geen vakman schaft deze machine aan voor zo’n klus. Maar als je de RetecFlex eenmaal toch in bezit hebt, dan krijg je wél een mogelijkheid om deze doorgaans vervelende klus snel uit te voeren met de perforator-schijf. Deze maakt kleine snedes in het ­behang, zodat water of stoom van behangstomer beter bij de lijm kan komen. Vervolgens zal het verwijderen van het behang ­makkelijker en sneller gaan.

KlusVisie.nl biedt actualiteit voor professionals uit de klussen- en onderhoudsbranche. De rubriek Klussen biedt klustips, nieuws over klussen en nog veel meer.