Test kwasten: ‘Het betere besnijden’

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
De klant ziet het wel zitten, verf op het kozijn gemaakt van zo min mogelijk fossiele grondstoffen. Als het maar een hoogglanslak is. Het wordt de watergedragen Pura lak van Copperant. Over deze en andere nieuwe generatie verven in de komende edities van KlusVisie meer. De schilderbeurt biedt een kans om kwasten met zo’n verf uit te proberen. De keuze valt op ­­oer-Nederlandse kwasten, een paar met Nieuw-Zeelandse roots en een kwast met Belgisch-Frans DNA.

Een van de uitdagingen: met verf besnijden. Voor de een is dat een makkie, voor de ander een serieuze uitdaging. Een vaste hand helpt alvast. En de type kwast. We schaffen een paar kwasten aan die zichtbaar van elkaar verschillen. Het gaat om twee klassieke patentkwasten van Goudhaantje Futura maat 10 en 18, twee Cling On plat geschoren kwasten maat 12 en 45 en een Staalmeester 2012-12 besnijkwast maat 12. De Staalmeester is puntiger geschoren dan de patentkwast. Deze vorm zorgt dat de kwast in een ideale hoek op het kozijn bij het raam geplaatst kan worden. Franse en Belgische schilders schijnen een voorkeur voor zo’n opgeschoren punt te hebben. Vandaar dat Staalmeester de puntkwast onder de aandacht brengt als een rechampir. Overigens biedt Goudhaantje deze kwast ook. Wie vastgebakken zit aan Goudhaantje kan de Futura rechampir proberen.

Kwasten Down under

Aan de Cling On schonk KlusVisie bijna tien jaar geleden met reden positieve aandacht. Ook de SchilderVakkrant bleef niet achter. Want wat een topkwast is dat. Het verhaal gaat zo. De Nederlandse vakschilder Frank Machielsen ervaart tijdens een schildervakantie in Nieuw-Zeeland dat iedereen down under met een plat geschoren kwast al decennia watergedragen verf schildert. De opvallend soepele kwast bevalt hem goed, ook door de gelijkmatige verfafgifte en de mogelijkheid om messcherp te besnijden. Terwijl Nederlanders destijds daar met watergedragen verf nogal moeite mee hebben. Eenmaal weer terug ontwikkelt Machielsen zo’n Nieuw-Zeelandse kwast voor de Nederlandse schilder. Een aantal professionele handelaren deelt zijn enthou­siasme. KlusVisie ervaart dat je met de kwast ook perfect alkydverf verwerkt. Toch wordt de kwast geen succes bij de schilders. Iets met wat de boer niet kent et cetera?
Vooral ondernemingen die onder meer vintage meubelen opknappen, zien de kwast wél zitten. Een retailkaart op de site van Cling On laat zien dat de kwast wereldwijd in deze branche aanslaat. Een aantal zaken in Nederland biedt de kwasten aan via de webshop. En zo hebben we na al die jaren weer eens een Cling On in handen.

Als de beste

Aan de slag. De Copperant blijkt qua vloeiing meer op een alkydlak dan op een watergedragen verf. Hoe gaan de kwasten daarmee om? De opvallend soepele Staalmeester 2012-12 (maat 12) met beukenhouten steel geeft met de scherp geschoren punt bij de eerste laag zichtbaar wat minder verf af dan de Cling On en het Goudhaantje. Wat meer verf op de kwast zetten? Een vakschilder vertelde een keer dat hij met lak altijd de grens opzocht. Aan de achterkant van een keukendeurtje uitproberen hoeveel hij kon opbrengen voordat de verf ging zakken, dat werk. Want met lekker royaal lak opbrengen kreeg hij het mooiste resultaat. De Staalmeester-kwast besnijdt ook met meer opgebrachte verf als de beste en gaat voortaan mee naar de klus. Met deze kwast moet zelfs de vakman die zijn ledematen niet stil kan houden een goed resultaat behalen. Inmiddels biedt Staalmeester ook de Pro-Hybrid 2022, een besnijpuntkwast met louter synthetische haren waarmee je zowel watergedragen- als alkydverf kunt verwerken.

Nauwelijks weerstand

Ook met de Cling On wordt een strakke lijn worden getrokken. Maar het kost net wat meer concentratie om die lijn vast te houden dan met de Staalmeester. Wat bij deze kwast opvalt: nauwelijks weerstand op het werk. Zulk schildercomfort bieden de andere kwasten niet. Het strak kunnen besnijden met het Goudhaantje blijkt een kwestie van vaak doen. De kwast geeft aan de punt meer verf af dan de andere twee, zodat een lekker strakke lijn maken meer moeite kost. Beter pakken we voor dit werk de besnijkwast die Goudhaantje ook biedt.
Schildergemak De grote Cling On-kwast biedt schildergemak, in dit geval op het platte vlak. De dikke kwast geeft gelijkmatig de verf af met een fijne streepvorming en ligt evenwichtig in de hand. De verf valt goed te verdelen, de vloeiing is fraai. Ook een stukje besnijden is met deze joekel goed te doen. Kortom, het is lekker schilderen met deze kwast. De Goudhaantje Futura maat 18 (8,40 euro) levert ook prima werk maar biedt wat minder glijcomfort. Deze kwast kost wel minder dan de Cling On (10,95 euro).

Evangelie

Staalmeester maakt volgens de vakhandelaar waar we verfboodschappen doen het beste microviltrolletje. Want deze geeft een heel glad resultaat. En dat willen we bij de hoogglanslak van Copperant. Dus voor een doosje met twee minirolletjes 10 cm met poolhoogte 5 mm 4 euro ex. btw afgetikt. De vakhandelaar adviseert de lak eerst met de roller op te brengen en dan te kwasten. We kennen legioenen vakmensen die het omgekeerd aanpakken. We gunnen iedereen zijn eigen schilderevangelie. Rollen zal vaak op grote oppervlaktes zoals deuren plaatsvinden en niet op het kozijn. de onderhavige klus. Uiteraard zijn op een vlak stuk de twee technieken uitgevoerd. Het resultaat: beide technieken geven een strak resultaat. Bij de kwast zijn nog wel wat kwaststreepjes zichtbaar, minder schraal opbrengen moet helpen. We moeten bij deze voor ons nieuwe verf qua laagdikte de grens nog vinden. Waar is dat keukenkastje!

Lees het laatste nieuws omtrent klussenondernemen, verbouwen en materialen en gereedschap bij Klusvisie.nl.