Snel doorzagen met de handbandzaag Z5Ec

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Rijd je bij een gereedschapshandelaar ergens onder de rook van Utrecht langs voor wat spullen, vraagt hij aandacht voor ‘een bijzonder machientje’. Of ik daar een berichtje aan wil wijden. Dan verwacht je een klein stuk gereedschap, nietwaar? In ieder geval de Mafell handbandzaag Z5Ec.

Na de uitstalling buiten valt er van dat ‘machientje’ nog niet direct chocolade te maken. Je kunt er in ieder geval niet omheen kijken, zo groot is het apparaat. Mafell bouwt dit degelijk ogend stuk gereedschap. Dat bij nadere inspectie de handbandzaag Z5Ec blijkt te zijn, de opvolger van de volgens Mafell legendarische Z3.

Z5Ec: enorme klomp

De opgesomde technische specificaties kietelen de glimlachspier. De zaag biedt 2100 watt opgenomen en 1280 watt afgegeven vermogen en “een minimaal gewicht”. Wat nog altijd 13,6 kg schoon aan de haak is. Of het kapje eraf kan voor de foto. Zodat de lezer meer zicht krijgt op hoe de machine in elkaar steekt. Uiteraard, en vervolgens aanschouwen we de elektronisch regelbare Z5Ec in zijn/haar volle, naakte glorie. Check het Slowaakse filmpje Pásovka (riem, red.) Mafell Z5 eC – trám 30×30 cm op YouTube waartoe de zaag in staat is. Een vakman zaagt een profiel uit een enorme klomp massief hout. Geklokte tijd: 1,46 minuten. Mede dankzij de zaagsnelheid van 16,6 m/s.

305 mm diep

Een bloemlezing uit de technische documentatie maakt duidelijk dat de Mafell een interessante lintzaag is voor degenen die ernstig verlegen zitten om een beresterke balkenzager. Een kogellager geleidt voor de nodige stabiliteit het zaaglint. Dit lint voert Mafell uit met verend opgehangen geleidingswielen. Met het breedste zaaglint van 8 mm kun je rechtuit en in bochten gordingen, kepers en spanten zagen. Om dergelijke zware materialen te kunnen verwerken, beschikt de machine over een zaagdiepte van 305 mm. De zwenkbare zaaglintgeleiding stelt de gebruiker in staat om tot 90 mm rechtstandig in materiaal te zagen, zonder dat het andere deel van het zaaglint het materiaal raakt. Met de koellucht van de motor houdt de machine een afgetekende zaaglijn schoon.
Gezellig: zagen met z’n tweeën Je kunt de Mafell aanschaffen met een parallelgeleider en onder meer zaaglinten van 6 mm en 8 mm breed, beide met vier tanden per duim, en een 8 mm-lint met rugvertanding. Ook mogelijk: een handgreep voor het gebruik door twee vakmensen. De schade bij de kassa: je tikt zomaar de prijs van een hele dikke bakwagen af.

KlusVisie.nl biedt actualiteit voor professionals uit de klussen- en onderhoudsbranche. De rubriek Klussen biedt klustips, nieuws over klussen en nog veel meer.