Het eerste dat opvalt: de prijs. Die is voor beide machine gelijk. Geen idee waarom, want ze zijn niet hetzelfde. De 230 mm-machine slijpt met 2400 watt en 6600 toeren door het materiaal en reikt tot maximaal 60 mm. Dit moet dus de slijper voor het zware werk zijn. De 180 mm 1900 watt-machine haalt met 7500 toeren een maximale slijpdiepte van 55 mm. Gezien het kleinere formaat en het lagere gewicht zal dit een prima slijper zijn voor onder meer tegelwerk, dakpannen en kalkzandsteen.
1900 watt van Metabo
Eerst gaan we met de 1900 watt-slijper aan de slag. Ook de 180 mm-doorslijpschijf UP-T kan laten zien wat deze waard is. Deze schijf voorziet Metabo naar eigen zeggen van veel diamant. De gesloten slijprand is gesinterd en moet een relatief schone zaagrand kunnen produceren. Naast beton kan deze schijf ook dun hout, gipskarton, tegels en composiet doorslijpen. De segmenthoogte bedraagt 9,6 mm. Wij pakken uiteraard het meest heftige materiaal: betontegels van 50 mm dik. Dan weten we direct waar we qua power aan toe zijn.
480 meter
De slijpschijf laat zich rustig in het materiaal zakken. Op de foto is te zien dat alleen bij de eerste aanzet wat zichtbaar stof vrijkomt . Als eenmaal de kap goed om de schijf is gezakt en aangesloten op de alleszuiger Metabo ASR 35 (M-klasse), zien we geen zichtbaar stof meer. Hier staat met nadruk ‘zichtbaar’. Want of het wel schadelijke, onzichtbare stof niet vrijkomt, moeten we aannemen. TNO heeft de combinatie van deze machines met de Metabo-alleszuiger nog niet getest. Wel beoordeelt TNO dat de vakman verantwoord bezig is als hij per achturige werkdag 480 meter (!) kalkzandsteen, beton of baksteen slijpt met een vergelijkbare 125 mm Metabo-muursleufslijper met wieltjeskap en een dubbele slijpschijf, aangesloten op de ASR 35-stofzuiger. Kortom, we zijn waarschijnlijk verstandig bezig.
Lees het volledige artikel in KlusVisie 1-2020.
Lees het laatste nieuws omtrent klussen, ondernemen, verbouwen en materialen en gereedschap bij Klusvisie.nl.