Rubi TC-125: lekker droog nat zagen

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Zelden kwam een machine als de Rubi TC-125 op het juiste moment zo van pas. De te verwerken tegels voor een flinke badkamer waren te lang voor de zaagtafel en de tegelsnijder. Met de Rubi kunnen we de klus zeker klaren. Want deze machine is niet aan lengtes gebonden.

Rubi maakt al een tijdje een vrij simpel uitgevoerde 180 mm-tegelzaag voor droog en nat werken van zware materialen. Dus bedacht de Spaanse producent een turboversie met een 125 mm-zaagblad. De machine schaf je het beste aan als kit. Dan beschik je over drie aan elkaar koppelbare 110 mm-geleiderails, twee zuignappen en twee spanklemmen die allen uit een grote transportzak komen.

Klasse 4

We zetten de Rubi op een fraaie plaat glimmend porcellanato met een subtiele marmertekening, de Allmarble Altissimo Lux van producent Marazzi. Het formaat bedraagt 600 x 1200 x 10,5 mm en valt in de hoge tegelklasse 4. Zo’n tegel kan tegen onder meer krassend vuil. De prijs is er naar: 74,95 euro per m². Eerst zetten we twee grote zuignappen vast op de geleiderail en trekken dan de nappen vacuüm. De rail ligt nu muurvast.
Met een snijwieltje die over de Rubi geleiderail kan lopen, kun je zuivere lijnen insnijden. Wij werken met de spullen die bij de waterzaag horen. Met deze set kunnen we inkorten en snel smalle stukken maken.

Goed sluitend

De solide uitgevoerde voetplaat van de tegelzaag is gemaakt van gehard staal en voorzien van rvs geleidewieltjes met radiale lagers. De geleiderail past sluitend op deze plaat. We koppelen de machine aan de tuinslang, draaien de tuinkraan en de regelbare 16 mm-watertoevoer op de machine open en maken een strakke zaaglijn in een relaxt tempo. De machine gedraagt zich rustig en houdt het water dankzij de goedsluitende kap binnenboord. De zwarte beschermkap aan de zijkant, die uitklapbaar is, houdt ook veel water tegen.
Ook in verstek (tot 45°) laat de zaag zich goed bedienen. De machine glijdt stabiel en in evenwicht over de geleiderail. Wel komt het water nu wat meer vrij. Daar hebben we geen last van omdat we aan de gesloten kant met de zijkap staan.

Pluspunten

We turven twee pluspunten. Geen stofproductie en geen waterballet waarbij je zeiknat wordt, de foto bewijst het. Wat regelmatig wel het geval is bij een tegelzaagtafel met opvangbak. Ook fijn: geen gesjouw met zo’n grote tafel die je na de klus ook nog eens moet legen en bij voorkeur schoonmaken, zodat de bus geen bende wordt. De Rubi TC-125 is vanwege het kleine zaagblad niet sneller een tafelzaagmachine. We beschouwen de machine na de eerste zaagervaringen niet als een vervanger van de grote machines. Het zal van de klus afhangen met welk gereedschap we naar de klus toe gaan. Met de TC-125 hebben we wel een aantrekkelijk alternatief om professioneel vakwerk op te leveren.


Droogzagen binnen

Als je binnen werkt, dan zaag je de tegels doorgaans droog. Rubi levert voor de afzuigpoort op de machine een verlooptuit waarin de meeste diameters slang passen. Het is wel zo dat zo’n tuit met slang op de voorkant net even minder comfortabel werkt. De extra greep verzacht het leed. Daarbij: een stofwolk vol kwarts produceren is voor ons binnen geen optie.

Invallen

Invallen, dat kan deze Rubi ook goed. We hebben goed zicht op de afgetekende zaaglijn. Maar omdat het zaagblad nu eenmaal rond is, moet we bij de hoeken wel wat naslijpen. Dat doen we met een van diamantblad voorziene haakse slijper (zie kader Droog zagen en schuren). We kunnen met dit blad beheerst werken en aldus tot een goed resultaat komen.

Conclusie

De handzame Rubi-machine zal wat ons betreft het gebruik van de tafelzaagmachine terugdringen bij tegels die we niet kunnen of willen snijden. Want deze machine spaart het lijf (wel oorwarmers opzetten) en stelt ons in staat om op een relaxte manier tegels van grote formaten op maat te maken. 
We zullen deze tegels ook minder vaak buiten op maat zagen. Want aangesloten op een M-klasse-stofzuiger is de Rubi T125 ook als droogzaag binnen inzetbaar. Dat scheelt een hoop gesjouw. Rubi voorziet de machine uiteraard van een verplichte PRCD-schakelaar, dus met de veiligheid zit het goed. De klant beoordeelt de opgeleverde klus als een puik stukje vakwerk. Zo horen we het graag. En wij weten: mede met dank aan de Rubi TC-125 Kit.

Droog zagen en schuren
Tijdens de klus gaan we hoeken uitslijpen met het Rubi ECD-droogzaagblad op een haaks slijper. Deze zaag- en schuurschijf past overigens ook op de tegelzaag. Door de dubbelzijdige bestrooiing met diamantpoeder over het relatief dunne blad kunnen we beheerst werken. Je kunt met de ECD-schijf naast porselein, keramiek, ook marmer, gips, pvc, composiet en kunststof bewerken.

Over breken gesproken…
Of we ook de Slim Breker willen uitproberen, zo vroeg Rubi. Want die is geschikt voor keramische tegels en uiteraard ook grootformaattegels. 8 mm of meer moet je met de mechanisch opgewekte krachten kunnen breken. De kracht verdeelt de breker over zijn hele lengte. We maken uit de hand een mooie kras over de 10,5 cm dikke keramische tegel, draaien de breker aan met de softgrip en dan ‘knap’. Appeltje eitje, zonder meer. De breeklijn ziet er strak uit. Ook een schuine lijn breekt snel en zuiver. We proberen ook een flauwe bocht te breken, maar daar is deze breker niet voor gemaakt. En een hoek lukt ook niet. Wat niet wegneemt dat de Slim Breker zonder meer een bruikbaar tegelgereedschap is. Rubi adviseert om harde, dikke tegels van boven de 15 mm liever te zagen. Adviesprijs Rubi-diamantslijpschijf excl btw: 151,68 euro.

Technische specificaties Rubi TC-125
Vermogen > 1250 watt
Toeren per minuut > 13.800
Schijfdiameter > 125 mm (115 mm ook mogelijk)
Binnendiamater schijf > 22,2 mm
Max. zaagdikte > 20 mm (voor 115 mm schijven), 25 mm (voor 125 mm schijven)
Max. verstek zaagdikte > 14 mm (voor 115 mm schijven), 18 mm (voor 125 mm schijven)
Gewicht > 4,8 kg
Prijs Rubi TC-125 > 239 euro excl btw (actieprijs)
Prijs Rubi TC-125 Kit > 499 euro excl btw (actieprijs)