Rubi komt met droogboortje die wél lang meegaat

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Of we een nieuw Rubi Drygres 4Drill-droogboortje willen testen. Want deze is echt de beste die je kunt kopen. Rubi maakte zelf met een Drygres 4Drill 12 mm-waxboortje veertig gaten in een keiharde keramische tegel. Als dat waar is, dan kun je serieus geld besparen. Want vaak genoeg meegemaakt dat het boortje na tien gaten bot is. En zat boortjes halen die tien niet. En dan nu ineens veertig stuks?

De twijfel slaat toe. Want veertig tegelgaten kunnen boren mag een sensatie heten. Die willen we de lezers niet ontzeggen. Maar stel dat de kaap van veertig gaten écht gehaald wordt. Een lamme arm, dat is zeker. Ook omdat Rubi aangeeft de boor met een tollende beweging in de tegel te laten draaien. Voor een goede afvoer van materiaal. Het beroepsrisico wordt op de koop toe genomen.
Rubi, waarvan de redactie eerder een handzame tegelzaag testte, geeft een 8 mm-boortje mee, dat is een gangbare maat. Met dit boortje moeten we ook vele gaten kunnen maken. Als we maar boren met een machine die tussen de 1000 tot 2500 toeren maakt. En niet vergeten te tollen. Boven de 2500 toeren dreigt verbrandingsgevaar. De adviesprijs bedraagt 14,83 euro exclusief btw. Die prijs is vergelijkbaar met andere waxboortjes. 14,83 : 40 = 37 eurocent per gat. Goedkoper kun je het waarschijnlijk niet krijgen. Het boortje maakt gaten in keramische tegels, composiet en graniet. Voor de test wordt gekozen voor 8 mm dik gres porcellanato van Ceramica Rondine.

Verkoeling volgens Rubi

Voordat de test losbarst, eerst wat technische info. Hoe kan het boortje zo veel beter presteren dan de voorgangers van Rubi (en waarschijnlijk die van de concurrentie)? Volgens het bedrijf dankzij een vacuümlastechniek waarmee diamantdeeltjes aan de boorput worden bevestigd. De weerstand tegen wrijving en hoge temperaturen neemt daardoor toe, aldus het bedrijf.
In vergelijking met andere merken boortjes valt op dat de boorkroon minder hoog is. Minder diamant verwerkt? Dat blijkt niet geval. De rand bevat juist een hogere concentratie diamantdeeltjes dan gebruikelijk. Dankzij de boorkroon en een in de boor verwerkt zetboortje neemt de stabiliteit toe. De boorkroon zou minder de neiging hebben weg te schieten. Wat tijdens de test inderdaad zo blijkt te zijn. Dat scheelt tegelschade.
De was zorgt tijdens het boren voor verkoeling. De was wordt door het zetboortje ook beter verdeeld. Raakt de was op, dan kun je nog steeds gaten maken. Als je maar voor verkoeling zorgt. Dus houdt een spons of kopje water achter de hand.

Tempo maken

Maar hoe gaat dat? Bij zo’n test wil je tempo maken. Dus af en toe van arm wisselen en lekker doorgaan en zo ervaren wat het effect is van boren bij hoge temperaturen. De test stopt bij 21 gaten, dan neemt de boortijd toe en is de was op. Een fantastische prestatie, zonder meer!
Maar dus bij lange na niet die veertig gaten. Rubi communiceert officieel 25 gaten. Dus er valt niets te klagen. Toch even gebeld. Of we met water koelen als de was op is. Niet dus. Advies: met dat inmiddels afgekoelde, versleten boortje toch nog wat gaten proberen te maken. Wel tussendoor koelen alstublieft.
En ja hoor, we bereiken de 27. Het 28ste gat maken duurt te lang. Was er vaker gekoeld, dan zou het boortje nog wat was bevatten en waren dertig gaten zeker mogelijk geweest. En wellicht nog meer.

Rubi vraagt of we nog een boortje willen hebben en dan wel volgens de regels werken? Uiteraard niet, het is mooi geweest. Het testadvies: van harte aanbevolen.