Measure Mate: met de binnenmaatbaas zuiver opmeten

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Een mailtje komt binnen. Van vakman Gert Kruze. Of hij in de werkplaats een demonstratie mag geven. Met een binnenmaatmeter, door hem bedacht en ontwikkeld. Uiteraard zijn collega’s die het klusleven verlichten altijd welkom. Kom maar op, met die ToolPack Measure Mate.

Je herkent de situatie vast: je wilt een binnenmaat opmeten. Dat lukt na wat gefrut met de rolmaat of de duimstok. Vervolgens maat links opmeten, maat rechts opmeten en dan bij elkaar optellen. Of proberen het meetlint goed af te lezen terwijl je het gekromd tegen je werkstuk aangedrukt houdt. Zeker weten dat je er een millimeter naast zit. Of meer. Je kunt de meting ook met een lijnlaser uitvoeren. Gaat prima, maar dan moet het oppervlak glad zijn voor een zuivere maat. Gert Kruse bedacht dat dit makkelijker moest kunnen en ging op zoek naar een oplossing.

Achter de tekentafel

Kruse werkt als vakman vooral in de regio Utrecht. Hij voert vele typen klussen uit voor particulieren en verzorgt het beheer van een aantal winkelpanden en bovenliggende etages voor een vastgoedexploitant. Gert rolde het vak in na onder meer gewerkt te hebben in de horeca. Hij deed de techniek en bouwde decors, maar was op een zeker moment klaar met het nachtleven. Gert had vooral kennis van het installatiewerk opgedaan. Dus toen hij zo’n twintig jaar geleden besloot een klussenbedrijf te beginnen, kreeg hij vooral dat werk. Hij sloot zich aan bij de VLOK en bekwaamde zich vervolgens – “met vallen en opstaan” – ook in andere klussen. Waarbij hij zich regelmatig ergerde aan het opmeten van binnenmaten. Kruse kruipt achter de tekentafel om dit probleem voor eens en altijd uit de wereld te helpen. Het uitgangspunt: het zo snel en simpel als mogelijk opmeten met een onverwoestbaar stuk gereedschap. Hij komt uit op de Measure Mate. Het idee: een gereedschap maken dat niet onbruikbaar wordt vanwege een gebroken lint of vastloopt door lijmresten of kit. De Measure Mate moet onverslijtbaar zijn.
Gert laat op een werkplaats een paar Mates maken die hij uitdeelt aan collega’s. Hij krijgt goede reacties en besluit het gereedschap in productie te nemen. En dus is het tijd om de Measure Mate onder de aandacht van meer collega’s te brengen.

Stap 1
In de werkplaats drukt Gert de clip van een rolmaat in de Mate vast, een 10 cm lang, degelijk roestvrijstalen meetblok waarin de meeste rolmaten passen. Lukt het niet, dan kun je meten met de rolmaat los in de Mate.

Stap 2
Wat direct opvalt: je kunt de rolmaat vastklemmen zonder je druk te hoeven maken over de positie in het meetblok. Want de exacte 10 cm die het bakje meet, tel je op met wat het meetlint bij de aanslag van de Measure Mate aangeeft. Zo heb je altijd de exacte binnenmaat te pakken.

Stap 3
Met deze combinatie meet je bijvoorbeeld snel een deurkozijn op. Ook het opmeten van de binnenkant van bijvoorbeeld keukenkastjes gaat lekker comfortabel en rap.

Stap 4
We maken een trapgat dicht voor een klant. De meting van de binnen- en andere maten gaat met de Measure Mate supersnel en loepzuiver.

Oordeel: ideale probleemoplosser, voor rond een tientje haal je veel meetgemak in huis. Goed werk, Gert! De ToolPack Measure Mate wordt standaard geleverd met een stevige 5 meter-rolmaat en is verkrijgbaar via Gereedschapcentrum.nl