Makita-zaag: dun blad, grootse prestaties

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
En toen was hij daar ineens: de Makita DLS 111 260 mm, het snoervrije antwoord op de zaagbeulen van de concurrentie. Je kunt moeilijk om deze afkorter heen, waarmee je ook dubbel verstek kunt produceren. Zelden zo’n grote machine gezien die ook nog eens 27 kilogram schoon aan de haak weegt. We gaan aan de slag met de AWS-versie die via Bluetooth communiceert met een Makita-stofzuiger.

Accu’s en inmiddels ook Bluetooth zijn grote klantenbinders. En dat geldt zeker voor deze Makita-afkortzaag. Uiteraard moet de zaag zelf een topproduct zijn. Maar om je over de streep te trekken, zal het vast helpen als je reeds over een aantal 18 volt 5.0 Ah-prikbommen van Makita beschikt. Die keuze voor 5.0 Ah beoordelen we als verstandig. Want zo’n accu zet je eerder op andere machines dan die grote bakken van 8.0 Ah en meer. De Bluetooth van de machine communiceert alleen met een voor deze test beschikbaar gestelde Makita AWS-accustofzuiger. Ter info: AWS is de afkorting voor Auto-start Wireless System. Wie over een goed presterende stofzuiger van een ander merk beschikt en toch deze machine wil aanschaffen, laat Bluetooth voor wat het is. Best jammer, want dan heb je voor een functie betaalt die je niet gebruikt. Dat onderkent Makita ook. Dus kondigt het bedrijf de komst van een ontvanger aan die stofzuigers van andere merken met de afkortzaag laat communiceren. Weet ook dat je alleen continu door kunt werken als je over minimaal zes accu’s beschikt, want op de zaag en de stofzuiger zitten ieder twee stuks.

Minder weerstand

Na een snuffelronde weten we wat deze machine van de concurrentie onderscheidt: het Efficut Specialized-zaagblad, in dit geval de HW 260 x 2,15 cm x 30 cm. We hebben eerder met dit type blad naar tevredenheid gewerkt, die zat op een bouwzaag. De Efficut is het dunste zaagblad dat we kunnen kopen, aldus Makita. De tandjes hebben een holling voor een betere spanenafvoer. De voordelen zijn legio. Minder weerstand in materiaal betekent een langere looptijd van de accu’s. Het dunne blad voert door de dunnere zaagsnede minder spanen af, dus hebben we minder zaagafval. Wat we niet mogen, is met dit blad aluminium verzagen, wat – naar het schijnt – genoeg collega’s wel met een houtblad doen.

Stabiel

Wat de machine zelf betreft, valt de dubbele glijstang op die Makita aan de zijkant heeft geplaatst. Naar eigen zeggen voor meer stijfheid en dus meer stabiliteit. Met deze machine moet je zuivere zaagsneden kunnen produceren. Aan de achterkant steekt de machine nauwelijks uit, we kunnen de zaag tegen een muur parkeren.

Lees het volledige artikel in KlusVisie 7-2019.