Klussen met de sterke Viking Arm

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Er zijn weer Vikingen aan de kusten gesignaleerd. In tegenstelling tot plunderen en brandschatten, schieten deze Noormannen ons te hulp. De Viking Arm kan onder meer krikken, klemmen, persen, stellen en tillen. Denk aan binnen- en buitendeuren, ramen, vloeren, planken, gipsplaten, keukenkasten en keukendeurtjes, meubels, vloeren, balken en apparaten. Kortom, de made in Norway-krijger ontpopt zich als een veelzijdige klushulp.

Je legt een pittig bedrag voor zo’n Viking Arm op tafel. En voor dit stuk gereedschap geldt: op één been kun je niet lopen. Want twee Vikings blijken tijdens een praktijktestje het beste te werken. Het setje kost zo’n 300 euro exclusief btw. Heb je dan wat nuttigs in handen? Dat zou zomaar kunnen. De Viking Arm kan het werk verlichten voor vakmensen die vaak alleen aan de slag gaan. Hoe vaak kun je niet een extra paar handjes gebruiken? Het maximale tilgewicht van een enkele Arm bedraagt 150 kg. Daar kom je een eind mee. Bij één van de testjes kunnen twee Vikings een paneeldeur uit de paumelles liften. Ook bij het verwijderen van lamelparket tonen de Armen hun kracht.

Verrassend verfijnd die Viking Arm

Vooral met twee Vikings pakt het heffen en waterpas stellen uit tot een simpele, snel uit te voeren job, zo blijkt bij het plaatsen van een keukenkastdeur. Bij stel- en tilwerk ontpopt de degelijk uitgevoerde Viking zich ook als verrassend verfijnd in te stellen gereedschap. Het is slechts een kwestie van in de zwarte greep knijpen om het werk omhoog te heffen of uit elkaar te duwen. Met de linkerhendel zakt de Viking zeer gecontroleerd, de rechterhendel is voor het snelle dalen. De hendels zijn massief uitgevoerd.

Serieuze concurrent

Onder meer de deurlift, spanband en het breekijzer als krikgereedschap krijgen er met de Viking Arm een serieuze concurrent bij. Niet alleen omdat je op een Viking Arm niet hoeft te gaan staan, zoals bij de koevoet, maar ook dankzij die verfijnde en te zekeren instelmogelijkheid. De techniek staat ook spreiden toe, handig mocht je met veel kracht materiaal uit elkaar willen krijgen dan wel houden.

Aantrekken

Daarmee is de koek niet op, de Viking Arm kan het werk ook aantrekken, het klemmen. Daarvoor wordt eerst de schroef – die als aanslag dient – uit de as gedraaid. Vervolgens de as omkeren en in het liftdeel steken en de schroef weer in de as draaien. Dankzij de robuuste uitvoering kan het klemmen tot persen opgevoerd worden. Het verdient aanbeveling om bij het omkeren van de as het hendelmechanisme en de daaronder zittende veer op hun plaats te houden. Scheelt gedoe met de loszittende veer weer op zijn plek te krijgen.

Gehard roestvrij staal

De Viking Arm maken de Noren van gehard roestvrij staal en een beetje aluminium. Dus het gereedschap moet bij normaal gebruik lang mee kunnen gaan. Het zijn de twee veren die het instellen van de Viking Arm mogelijk maken. Mocht één van de veren het een keer begeven, dan zijn ze snel tegen lage kosten zelf te vervangen.

De Viking Arm is onder meer verkrijgbaar bij www.gereedschappro.nl.

KlusVisie.nl biedt actualiteit voor professionals uit de klussen- en onderhoudsbranche. De rubriek Klussen biedt klustips, nieuws over klussen en nog veel meer.