KerstKnaller: hardmetalen zaagjes van Bosch en Fein bijten door

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Carbide rukt op. Niet alleen in weilanden rond Oud & Nieuw, maar ook op de klus. Zo biedt Bosch steeds meer accessoires die van een hardmetalen laag zijn voorzien. Voor deze kersteditie gaan we aan de slag met decoupeerzaagjes. Maar eerst voelen we de E-Cut Carbid Pro van Fein aan de tandjes. Want dat zaagje voor de multimachine schijnt een echte doorbijter te zijn en daarmee een nuttig decemberkado.

De claims van Fein liegen er niet om. Dankzij de TiN-coating mogen we een extreem hoge slijtvastheid verwachten. Het blaadje moet ook langer meegaan dan HSS-zaagbladen. Dus pakken we een staaf massief messing als ultieme test. Want met het taaie messing hebben veel zaagblaadjes moeite. Ook met de slijptool is messing lastig te bewerken, denk onder meer aan een muurplaat, zo is onze ervaring.

Flink tempo

We zetten het blaadje op de machine en gaan los. In het begin zijn we niet onder de indruk, maar dat ligt aan onze werktechniek: we oefenen druk op het blaadje uit. Gaan we tijden klokken, dan blijkt dat, als we het zaagje het werk laten doen, deze maar liefst twee keer zo snel door het materiaal zaagt. We produceren vervolgens in een flink tempo handenvol messingstukjes. Bij de instelling van het juiste toerental, wat even zoeken is, loopt het zaagje niet vol. Ondertussen groeit ook een bergje messingvijzel. Die kunnen we wellicht in verf verwerken. Met de vingers en op het oog voelen en zien we dat de tandjes niet onder het messing lijden. We pakken een metalen hoekprofiel om de zaagkwaliteit te controleren en constateren dat na de zaagklus de tandjes nog steeds scherp zijn.

Lees het volledige artikel in KlusVisie 8-2019.