IJzersterk slijpduo van Festool

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Festool presenteert twee nieuwe 125 mm-accuslijpers van 18 Volt, de één een echte haakse slijper, de ander een tegelslijper. Ze werken op hetzelfde platform: ze hebben een identieke motor en machinearchitectuur. Alleen de stand van de machinekop op het huis verschilt. 

De machines bepalen de positie die de gebruiker inneemt tijdens het werk. Ze zijn namelijk gespiegeld. Bij de tegelslijper sta je aan de kant van de stofzuigerslang en kun je over de machine goed zicht op de zaaglijn houden. Door deze positie in te nemen, heb je minder last van rondvliegend materiaal. De slijper beschikt niet over afzuiging en dus staat de kop gepositioneerd zoals bij elk ander merk haakse slijper. Je persoonlijke oriëntatie bepaalt uiteindelijk hoe je met deze machines het meest comfortabel de klus klaart.

Accutotaal-strategie

Eerst gaan we aan de slag met de tegelslijper. We vermoeden dat deze machine een probleemoplosser is. Wat betreft de stofproductie wel te verstaan. Met zo’n slijper zouden we bij de klant binnen kunnen slijpen zonder een stofwolk te veroorzaken. Festool bouwt al een paar jaar een gesnoerde versie. Met het oog op de accutotaal-strategie, waarmee ook de meeste ander toolproducenten klanten willen binden, biedt Festool nu ook een ongesnoerde tegelslijper. De accumachine levert wel zo’n 2500 toeren in. De afzuigkap is degelijk gebouwd. Dankzij een veer en een groene hendel kunnen we de kap tijdens het slijpwerk omhoog schuiven. Handig, want we kunnen nu dichter bij een wand komen, moest dat nodig zijn.


Naar boven draaien

De machine kan tot een maximale slijpdiepte van 27 mm reiken. Met deze capaciteit slijpen we het meeste materiaal dat we verwerken wel door. We testen op tegels die we vaak zetten: 6 mm-gres porcellanato en geglazuurde tegels. We zetten de machine met glijvoet op de gres porcellanato en trekken een slijpspoor. En ervaren dat het bijgeleverde all round premium-diamantblad een ruwe zaaglijn produceert, over de hele lengte zitten hapjes. Dat uitbreken is ook het geval bij de geglazuurde tegel. De oorzaak: het soort blad dat ook nog eens naar boven toe draait. Denken we. Dus proberen we een ander blad uit. Want we zijn niet van plan om tegels om te draaien en dan door te slijpen. We vinden in onze voorraad nog een 125 mm-diamantblad van Rubi waarmee we dubbelzijdig droog kunnen slijpen (en schuren, want over de hele schijf is diamant verwerkt).

Tempo maken

Met de andere schijf komen de kwaliteiten van de Festool tot bloei. De borstelloze motor voelt krachtig aan en we kunnen tempo maken. Dus met 2500 toeren minder moeten slijpen, is bij deze klus relatief. De zaagvoet glijdt makkelijk over de tegels. De stofkap biedt voldoende zicht op het werk, zodat we een aftekenlijn makkelijk kunnen volgen. De afzuiging werkt goed bij de porcellanato. Want schakelen we deze uit, dan vliegen de kiezeltjes je om de oren. En dan hebben we het nog niet eens over fijnstof. De zaagsnede toont nu wel lekker strak. Bij de geglazuurde tegel zien we iets meer fijn stof vrijkomen. Dat kan ook mede aan het slijpblad liggen. Het Festool-allroundblad presteert overigens wel goed in baksteen en kalkzandsteen. Je moet er ook onder meer een scheur in een vloer mee kunnen openslijpen, zo geeft Festool aan.

Drie jaar garantie

Wat de 18 volt-haakse slijper met borstelloze motor betreft, kunnen we relatief kort zijn: dat is een degelijk uitgevoerde topbak met een toerenregeling en herstartbeveiliging. Ook fijn: de softstart en overlastbeveiliging die echt werkt nadat we flinke druk op de machine uitoefenen. De machine slijpt opvallend trillingsvrij, maar wel met veel power en goed snel door materiaal als een dikke koppelplaat en een zwaar hoekprofiel. De machine ligt ook bij het afbramen opvallend goed uitgebalanceerd in de hand, de greep voelt prettig aan.
Met een slijper wordt vaak ruig omgesprongen. Tel daar slijpvijzel bij op, toch de grote motorsloper. Festool geeft aan dat de motor goed is afgeschermd. Je moet met deze machine zeker drie jaar lang probleemloos werken. Want zolang geldt de garantie, wat de klant over de streep moet trekken. Dat de brushless motor er mede voor zorgt dat je langer op een acculading kunt werken, is voor ons niet zo interessant. Want we voeren doorgaan kortdurende klussen met een slijper uit.

Accu

De bijgeleverde accu van beide slijpers beschikt over Bluetooth zodat de stofzuiger automatisch inschakelt bij het draaien van de machine. De haakse slijper bevalt goed en de slijper-stofbak is een gouden combi, maar ze zijn wel pittig geprijsd. Wij vermoeden dan ook dat de drie jaar garantie de vakman die twijfelt over de streep kan trekken.