Geforceerd kickbacken met invalzaag TSC 55 KEB van Festool

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Festool zet met de invalzaag TSC 55 KEB de venijnige terugslag op de agenda. KlusVisie stelde de ledematen ter beschikking en kwam ongeschonden uit de strijd.

Festool zoekt al een tijdje het onderscheid in veiligheid. Wellicht geïnspireerd door de autoindustrie (of omgekeerd, wie weet). Die industrie vertroetelt de bestuurder met een stortvloed aan veiligheidssystemen. De dag komt dat je niets meer mag doen – stel je voor, zelf autorijden, veel te gevaarlijk. Gelukkig gaat dit niet op voor gereedschap. Maar een beetje toegevoegde veiligheid kan geen kwaad. Het is altijd fijn als je heel thuiskomt.

Groot gelijk

Festool introduceerde eerder de SawStop op de mobiele zaagtafel TKS 80. Bij het vermoeden van vlees maakt een blokkeerblok in een milliseconde het draaien onmogelijk. Deze techniek demonstreert Festool met knakworstjes. Groot gelijk, maar toch. Zo’n worstje is niet the real thing.
Dus stellen wij het lijf ter beschikking aan de wetenschap. Gelukkig zijn we zelf de onderzoekers. We zoeken direct de kern van de TSC 55 KEB op: de anti-kickback. Die kickback is een soort van smerige sliding van achteren, op de benen ingezet. Je ziet ’m niet aankomen. Deze tackle kan je carrière breken. Gelukkig maken we zelden mee dat een invalzaag uit het zaagspoor breekt. Wel dat de machine door overbelasting afschakelt. Dus zullen we de kickback door extreem gedrag moeten forceren. We mogen problemen verwachten als we de zaag al draaiend tegen de rand of midden in het werk zetten.

Lomp

Aan de slag. We knallen lomp de machine met draaiend zaagblad volle bak bovenop een deurplaat 4 cm aluplex okoumé met twee dampremmende aluminium-lagen. En pats, de zaag schakelt direct af. En nog een keer. En nog een keer. Acht korte zaagsporen verder weten we het al. Dit werkt perfect, de machine is goed te beheersen (kan ook mede aan de spierballen en het gewicht van het Opperhoofd Testen liggen). Vervolgens wordt de draaiende machine botweg in de zijkant van de dikke plaat geduwd. De noodstop schakelt direct in.
De techniek werkt uit de kunst. Vervolgens wijken we geforceerd met de machine van de zaaglijn af. Ook dan schakelt de kickback de machine uit, zo maken de lampjes duidelijk. Waar we na deze linke testjes niet op kunnen wachten: de TS 75 en HK 85 met deze veiligheidstechniek. Want die powerzagen houd je niet in bedwang bij een kickback, dat moet bij de TSC 55 KEB nog wel lukken.

Doortrekkracht van TSC 55 KEB van Festool

Kunnen zagen, dat is waar je een invalzaag voor aanschaft. We pakken er een wat oudere 230 V TS 55 bij en gaan vergelijken. De accuzaag beschikt over een dunner, hagelnieuw HW fijngetande zaagblad WD42 2,2 mm. Festool biedt ook een versie 1,8 mm. Eerst mag de accumachine het tegen zichzelf opnemen met twee accu’s. De machine vreet zich mede dankzij de 5200 toeren in vijf seconden door ander-halve meter aluplex. Met één accu haalt hij max 3800 toeren en klokt 10 seconden. En met twee accu’s is de KEB een oudere 230 volt TS 55 met een iets dikker, ouder zaagblad te snel af. De doortrekkracht is indrukwekkend, de motor draait opvallend rustig. En gezegd moet worden: dat zaagblad zaagt perfect. Bij het afkorten van een deur is geen verschil merkbaar in doortrekpower tussen de kickbackzaag met twee accu’s en de TS 55.

Aftastnok

Regelmatig zetten vakmensen op de klus de invalzaag zonder rail op een balk of plaat. En dat is vooral de plek waar Festool deze machine voor heeft ontwikkeld. Flinke platen die verzaagd worden in de werkplaats liggen doorgaans vlak en stabiel, de kans op een kickback is klein. Maar hoe gaat dat buiten of in een woning: even snel iets zagen, een iets doorgebogen plaat zonder perfecte ondersteuning, niet vastgezet met klemmen. Het zal bij dit werk met de TSC 55 KEB nauwelijks misgaan. Want de aftastnok ‘voelt’ een verdieping, de anti-kickback slaat vervolgens aan.
Niet getest maar wel voorstelbaar: de zaag zetten in een wand waarvan je niet weet wat daar achter zit. Ook dan biedt de TSC 55 KEB de zekerheid dat de machine niet naar je toekomt als het blad ergens in vastslaat. Je kunt je klussen voorstellen waarbij die tast-meting niet wenselijk is. Dat je moet zagen zonder geleiderail op een ongelijk werkstuk. Je kunt dan de KickbackStop-functie uitzetten.

Conclusies

Je krijgt met de Festool een beresterke 55 mm-accuzaag in handen zonder in de weg zittend snoer. Deze machine biedt alles wat je van een hedendaagse Festool-invalzaag mag verwachten qua instellingen. Denk ook aan onder meer Bluetooth die kan communiceren met een stofzuiger met Bluetooth-inschakelautomaat. Door twee accu’s aan een zijde te positioneren, heeft de TSC 55 KEB niet dezelfde ideale balans als de snoerversie TS 55 die zo’n 800 gram minder weegt. Zit het gewicht bij een klus een beetje in de weg, weet dan dat de machine prima presteert op één accu. Maar de fenomenale krachten van deze 55 mm-zaag komen vooral bij een dubbele belading tot volle wasdom. De machine vraagt om een ruimer budget door de anti-kickbacktechnologie. Je kunt zelf bepalen of je gezondheid de meerprijs waard is. Denk dan vooral aan snel los uit de pols uitgevoerde zaagklussen, waarbij je dacht, hmmm, dat ging maar net goed. Ben je toe aan een nieuwe 55 mm-accuzaag, dan heb je in ieder geval wat te kiezen.