Wie regelmatig de kanten van hout en plaatmateriaal schuurt, pakt voor deze klus de schuurklos of schuurblokken. Of een schuurmachine, die je nooit perfect vlak op het materiaal kunt houden. Ze kunnen kantelen, een wat golvend resultaat ligt dan op de loer. Of doorgeschuurde randen. Moet je ze weer vernieuwen. Bij de blokken en klossen blijft stof op het schuurmateriaal zitten wat het schuren kan vertragen. Daar zit je ook niet op te wachten. Dan maar rauw aanvoelende zaagsporen, die zijn toch min of meer uit het zicht, zo dacht deze tafelbladenmaker. Die krijgt met de komst van de Festool de mogelijkheid om zijn leven te beteren.
Onuitgesproken verlangens volgens Festool
Een professionele gereedschapmaker heeft altijd de oren en ogen wijd open staan. Kent precies de irritaties en onuitgesproken verlangens van vakmensen. Blijkbaar was een kantenschuurmachine de ontbrekende schakel tussen de ambities van vakmensen en het nu haalbare, perfecte resultaat: loepzuivere kanten snel met zo weinig stofproductie kunnen maken.
Om misverstanden uit de weg te ruimen: het draait niet om de schuurmachine maar om de accessoire AH-AS-ETS/ETSC. Dit haakse hulpstuk past alleen op de laatste versie van de accu- en snoerversie van de Festool ETS(C) 125. Het hulpstuk is met twee inbusbouten snel vast dan wel los te maken van deze machine.
Hard runner van Festool
De systainer bevat naast het haakse hulpstuk ook een zool, de hard runner, die over het hout glijdt. Deze hard runner is bedoeld voor glijden over (relatief) ruwere ondergronden. Festool, die eerder dit jaar een fraaie tafelzaag introduceerde, biedt daarnaast de apart aan te schaffen soft runner en slider, beide bedoeld voor glijden over gladde en kwetsbare afwerkingen. Het wisselen van de zolen blijkt een makkie. De Hard/Soft-knop stelt de machine af op het te schuren materiaal. Bij de softmodus bijvoorbeeld wordt lak of vulmateriaal niet doorgeschuurd. Deze aanpak blijkt te werken.
We bewerken ook een dik stuk in verstek gezaagd ruw eiken. De hoekverstelling kent een gradenschaal maar geen vaste stops. Door de machine met het haakse hulpstuk tegen het hout te zetten, kan snel de gewenste vrije hoekinstelling worden gevonden, die we vast zekeren met een draaiknop.
We zetten de machine op de harde modus, vanwege ruw eikenhout en halen de machine voorzien van Rubin-houtschuurpads langs de verstekkant . De schuurcombinatie laat zich eenvoudig aansturen en heeft geen moment de neiging om van het padje af te gaan of te kantelen. Ook bij een recht afgezaagd stuk hout dat veel minder dik is, houdt de kantenschuurmachine onverzettelijk en opvallend stabiel koers. Eerlijk gezegd verwachten niets minder dan dit. Want anders zou zo’n combi zinloos zijn.
Conclusie
Heb je de 125 mm snoer- of accumachine reeds in bezit, dan kun je het haakse hulpstuk voor 129 euro ex. btw los aanschaffen (adviesprijs). Zie je het hulpstuk wel zitten en ben je geen eigenaar van de Festool ETS 125? Dan kun je overwegen om de Plusversies 220 V of 18 V aan te schaffen. Dan ben je goedkoper uit dan als je de machine en het hulpstuk apart aanschaft. Je krijgt in ruil voor je geld een degelijk uitgevoerde machine in handen waarbij je, eenmaal aan het schuren, verzucht: ‘Dat ik al die jaren de kantjes er van afgelopen heb, ongelooflijk’. (“Je zou het niet doen, woordspelingen met ‘kant’ maken.” “Te laat, toch gedaan!”)