Borstelloos breekbeest van Metabo

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Metabo zet een trend neer: 220 V-machines met brushless-motoren. De eerste tool: een combihamer. Toolproducenten bouwen steeds vaker de motor in accugereedschap. Want deze springt zuiniger om met energie dan de slijtgevoelige koolborstelvariant. Je hoeft minder vaak de accu op te laden. De machines beschikken mede dankzij de elektronica ook over meer power. Maar hoe pakt een borstelloze motor uit in een 220 V-machine? Een test moet ons wijzer maken.

Grote productie maakt de brushless-motoren goedkoper. Dus kan het interessant zijn deze minder slijtagegevoelige krachtbron in snoermachines te bouwen. De motoren gaan volgens producenten niet alleen langer mee. Ze kunnen ook hogere snelheden halen en worden minder warm. Ook verloopt de stroomoverdracht efficiënter en draait de motor constanter. De levensduur van een combihamer wordt ook bepaald door de kwaliteit van het slagmechanisme. Metabo claimt onder meer dat dankzij de aluminiumbehuizing en het schokgolvenopwekkende ‘precisiegelagerde slagmechanisme’ de nieuwe breekhamers lang meegaan. Het bedrijf is wel zo eerlijk om te vertellen dat je de balans pas na twee jaar kunt opmaken. Beschouw de testbreekhamer gezien de prijs niet als een instapmachine. Deze machine zullen vooral vakmensen pakken die regelmatig boor-, hak- en breekklussen snel willen klaren.

Stofbeheersing

Voordat we met de SDS-max-breekhamer boren in zwaar beton en 6 cm dikke tuintegels kapot beuken, bekijken we stofafzuiging. Bij het afhalen van de machine, krijgen we een set rubbers mee, de ESA-max. Deze liet Metabo bij zowel TNO als het Duitse BG Bau testen. De experts in stofbeheersing hanteren verschillende meetmethoden. Door hun beider kennis in te brengen, moet het met de stofafzuiging wel goed zitten. Stofafzuiging voor boren en hakken bieden wel meer producenten. Die van Metabo wijkt af qua vorm.
In de koffer zitten verschillende hulpstukken. Zover wij dat met onze blote handen en ogen kunnen bepalen: het lijkt er op dat Metabo kwaliteitsrubber verwerkt. De tijd zal het leren. De rubbers voelen in ieder geval stevig en robuust aan. De koffer bevat drie rode manchetten en vijf zwarte rubbers. De gebruiksaanwijzing leert ons welk manchet wij op de hamerkop moeten schuiven (1). Vervolgens klemmen we het afzuigstuk met een afzuigpoort (2 en 3) op het manchet en zetten een Ø20 mm en 520 mm lange boor in de SDS-max-opname vast. De lengte van de boor of beitel bepaalt de lengte van de blaasbalgvormige rubbers (4).
TNO beoordeelt dat het verantwoord is om met de combinatie breekboorhamer, M-klasse-stofzuiger met Ø 35 mm-slang en stofhulpstukken Ø 20 mm 1000 boorgaten per achturige werkdag te maken in kalkzandsteen, beton en baksteen. Er zijn genoeg collega’s die zulke aantallen in een maand niet halen. Maakt niet uit, want hoe minder kwartsstof we binnenkrijgen, ook bij kleine klussen, hoe beter het is.

Opvallend snel

Het vrijkomende stof tijdens het boren in betonband bevat ongeveer 15 procent kwartstof volgens TNO-gegevens. Dit kan na inademing achterblijven in de luchtwegen. Het boren zelf gaat opvallend snel. Met deze machine zijn we in staat om rap gaten te maken voor bijvoorbeeld draadeinden. Fijn, maar niet uniek is de zachte aanloop. Bij de machine levert Metabo een diepteaanslag. Handig: de extra handgreep.

70 procent

Stofafzuiging bij een hakklus? Dan produceer je toch vooral brokstukken? Er schijnt ook genoeg schadelijk inhaleerbaar stof vrij te komen. Bij het hakken in beton geldt qua stofbeheersing en -productie hetzelfde verhaal als bij het boren. Maar omdat we de beitelwerking goed willen vastleggen, breken we voor de foto open en bloot. Bij het breken van tuintegels werken we wel met het manchet dat, vanwege de 345 mm en Ø 18 mm-beitel, korter is als bij de langere boor.
De machine beitelt in een opvallend hoog tempo stukken uit de betonband. En dat met een 1150 watt motor. Een machine die dit kan, heeft geen enkele moeite met tegelwerk dat in het cement is gelegd. Het slaggeweld is wellicht een tikkeltje te heftig bij het aftikken van tegels in lijm. Daar heeft Metabo ook over nagedacht. Want de machine biedt de mogelijkheid om de slagkracht en het toerental met een druk op de knop terug te brengen tot 70 procent. Da’s ook nuttig bij minder hard materiaal of als je uitbreken zo veel mogelijk wilt voorkomen. De functie zorgt voor minder machineslijtage en spaart lijf en leden. Bij de betonklus kiezen we wel voor 100 procent power, gaat een stuk sneller.

Boterkoek

Vol gas gaan we ook de 60 mm-grinttegels in een tuin te lijf. Het lijkt wel of we in boterkoek werken, zo makkelijk en snel beukt de machine de tegels tot hapklare brokken. Ook met 70 procent slagenergie blijkt deze tuinklus een eitje. Om het hak- en breekleven nog dragelijker te maken, voorziet Metabo de machine van cruise control. Druk de slim op de achterkant gepositioneerde knop in, en het werkcomfort neemt met sprongen toe. Ook tof: het lange rubberen snoer.

Conclusie

Uiteraard is de Metabo een zware machine. Wij zullen met die 8,3 kg niet snel boven ons hoofd gaan hamerboren. Wordt door Metabo ook afgeraden. Het gewicht heeft wel een functie. We ervaren bij het beitelen en boren veel controle over de machine en weinig terugslag bij het beitelen. Uit de kunst werkt het anti-vibratiemechanisme. Zelden met dit type machine zo weinig hinderlijke trillingen op de ledematen ervaren. De ontkoppelde handgreep en de schokabsorptie doen hun werk voelbaar. Ook qua veiligheid scoort de Metabo met de herstartbeveiliging.
Wie een zware combihamer zoekt, doet er goed aan ook deze Metabo uit te proberen. Niet alleen om de geboden kwaliteit, maar ook vanwege de ESA-max-stofafzuigset. Die je uiteraard wel apart moet aftikken, de adviesprijs bedraagt 159 euro. En dan heb je nog wat beitels en boren nodig. Veel succes met het uitonderhandelen van de totaalprijs!

Technische Specificaties Metabo Combihamer KHEV 5-40 BL
Vermogen > 1150 Watt
Slagenergie > 8.7 Joule
Max. aantal s.p.m. > 2900
Max. hamerboren beton > 40 mm
Opname > SDS-max
Gewicht >  8,3 kg
Adviesprijs > € 669 excl btw