De Nederlandse zonne-energiemarkt blijft maar doorgroeien

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Met een geïnstalleerd vermogen van 2,4 GW steeg in 2019 de capaciteit van zonne-energie met 53 procent ten opzichte van een jaar eerder. Wereldwijd behoort Nederland inmiddels bij de voorlopers als het aankomt op jaarlijks geïnstalleerd vermogen. Dit valt te lezen in het 2020 Solar Trend­rapport.

header Nationaal Solar Trendrapport 2020 samenvatting

Twee derde van de Nederlanders ziet het plaatsen van zonnepanelen als de meest populaire optie om de capaciteit van duurzame energieproductie uit te breiden. De residentiële markt was verantwoordelijk voor 0,7 GW van het geïnstalleerde vermogen. De zakelijk markt nam 1,7 GW voor zijn rekening. Wanneer het huidig geïnstalleerd vermogen de komende tien jaar doorzet en ook windenergie blijft groeien, dan produceert Nederland in 2030 100 procent duurzame elektriciteit.

Eén derde elektriciteit van zonne-energiemarkt

Dankzij de enorme groei van de zonnepanelenmarkt voorziet zonnestroom op een zonnige dag inmiddels tot één derde van onze elektriciteitsproductie. Op jaarbasis is dat minder, maar inmiddels wel zo’n drie procent van de totale elektriciteitsproductie. Volgens Wilfried van Sark, hoogleraar Integration of Photovoltaic Solar Energy aan de Universiteit Utrecht, vraagt de integratie van zonnesystemen en de hoeveelheden zonne-energie om een nieuwe energiehuishouding: “Lokale opslag vervult hierin een belangrijke rol, zowel stationair, in je eigen huis of buurt, als flexibel, in elektrische auto’s waarin bi-directionele vermogensstromen mogelijk zullen moeten zijn. Dit soort lokale netwerken in balans houden wordt een uitdaging, waarbij voorspelling van vraag en aanbod essentieel zal zijn. Dit biedt mogelijkheden voor nieuwe verdienmodellen: bijvoorbeeld onderling verhandelen van surplus zonnestroom, aggregators die surplus energie verhandelen op onbalansmarkten of delen van mobiliteit.”

6 ­belangrijkste trends bij ­z­onnestroom

* In 2019 werd er 2,4 GW aan zonnestroomvermogen bijgeplaatst.
* Het cumulatief zonnestroomvermogen komt uit op 7 GW.
* Consumenten zien zon op daken als meest aantrekkelijke optie voor opwekking van duurzame energie.
* SDE+-projecten zijn verantwoordelijk voor een steeds groter deel (73 procent in 2019) van het geïnstalleerd vermogen in Nederland.
* Het aantal gebieden met capaciteitsproblemen op het elektriciteitsnet wordt groter.
* Ten opzichte van de rest van de wereld groeit het geïnstalleerd vermogen in Nederland harder.

Meer informatie: 2020 Solar Trendrapport, www.solarsolutions.nl

Lees het laatste nieuws omtrent klussen, ondernemen, verbouwen en materialen en gereedschap bij Klusvisie.nl.