Zonneschoorsteen voor daglichtinval, verwarming en zomernachtkoeling

In een project voor duurzame sociale woningbouw in Nijverdal is een ‘zonneschoorsteen’ van Velux toegepast. Dit concept moet zorgen voor een aangenaam binnenklimaat in de vorm van veel daglichtinval, verwarming en zomernachtkoeling. Bouwcombinatie Bouw●Novum was de betrokken aannemer.
Zonneschoorsteen voor daglichtinval, verwarming en zomernachtkoeling| KlusVisie
Zonneschoorsteen voor daglichtinval, verwarming en zomernachtkoeling| KlusVisie
Zonneschoorsteen voor daglichtinval, verwarming en zomernachtkoeling| KlusVisie
Zonneschoorsteen voor daglichtinval, verwarming en zomernachtkoeling| KlusVisie

De houten woningen waarin de zonneschoorsteen is toegepast, zijn volledig remontabel gebouwd en aanpasbaar aan verschillende levensfasen. Er zijn beperkt grondstoffen gebruikt (onder andere kozijnloze beglazing), is er sprake van ontkoppelde bouw (drager en inbouw volledig gescheiden) en prefabricage en volledig gebruik van duurzame, natuurlijke energiebronnen. De woningen zijn ontworpen aan de hand van de Active House-richtlijnen, voldoen aan de Beng-eisen en bieden daarnaast een comfortabel binnenklimaat, mede dankzij de zonneschoorsteen van Velux, die eerder dit jaar ook al elektrisch bedienbare buitenzonwering introduceerde.

Zonneschoorsteen zorgt voor daglichtinval en natuurlijke ventilatie

De zonneschoorsteen, bestaande uit een lichtstraat van Velux Integra-dakramen, zorgt ook voor daglicht in het midden van de woning. Gerrit Hospers, een van de initiatiefnemers van Bouw●Novum: “Mensen hebben daglicht nodig, dat is een belangrijk onderdeel van comfort. In normale rijtjeswoningen komt daglicht doorgaans alleen aan de voor- en achterkant de woning binnen. Met de zonneschoorsteen zorgen we voor daglicht in het hart van de woning. In iedere ruimte, behalve het toilet en de berging, komt natuurlijk licht naar binnen, waardoor er ook minder vraag is naar elektrische verlichting.”

Cruciale rol in ventileren, verwarmen en koelen

Naast de lichtinval heeft de zonneschoorsteen een cruciale rol in het ventileren, verwarmen en koelen van de woning. Door de koppeling aan het smarthome-systeem Velux Active zijn de dakramen eenvoudig met een smartphone of op voorgeprogrammeerde momenten te openen. In combinatie met nachtventilatieluiken van Duco kan de woning zo dankzij thermische trek na een warme zomerdag eenvoudig worden gekoeld. Deze energiezuinige manier van koelen draagt bij aan het voldoen aan de Beng-eisen en de hieraan toegevoegde TO-juli-indicator voor temperatuuroverschrijding in woningen. Marcel Vreeken, manager Public Affairs bij Velux Nederland: “We hebben voor deze woningen een daglichtberekening gemaakt. De score zit in elke ruimte ver boven het minimum en voldoet zelfs al aan toekomstige Europese Daglichtnorm. Daarnaast worden in deze woningen fantastische stappen gezet op het gebied van circulariteit en energiezuinigheid, maar het wooncomfort en de gezondheid van de bewoners staat centraal. Binnenklimaat, comfort en energie zijn echt in balans. De woning voldoet aan de Beng-eisen door met een verantwoorde balans gebruik te maken van integrale technologische oplossingen, zonder de aarde uit te putten.”

Gepubliceerd op

Nieuwsbrief

KlusVisie nieuwsbrief ontvangen?

Nieuwsbrief

Delen