Dat de woningprijzen in 2020 stegen met 10 procent, is gezien de jaren daarvoor misschien wel te verklaren. De huizenprijzen zitten in Nederland al geruime tijd in de lift. Sinds het derde kwartaal van 2013 zijn ze elk kwartaal gestegen. Zeker in de periode na 2015 zijn de prijzen fors omhooggeschoten. In vergelijking met de gemiddelde huizenprijs van 2015 Q4, ligt de waarde van een woning nu bijna 50 procent hoger. Een ‘double digit growth’, ofwel een stijging van 10 procent of meer in een jaar, is echter in deze periode nog niet voorgekomen. Daar is in 2020 dus verandering in gekomen.
Europa
Daar waar Nederland een prijsstijging van 10 procent laat zien, ligt dat percentage voor Europa rond de 5 procent. In vrijwel alle Europese landen is een stijgende trend waarneembaar, al zijn de onderlinge verschillen groot. Grote waardestijgingen van meer dan 7,5 procent zijn te zien in Luxemburg, Zweden, Polen, Oostenrijk, Slowakije, Tsjechië en Duitsland. Onderaan de lijst staan vooral de Zuid-Europese landen, zoals Spanje, Italië en Cyprus. Spanje en Cyprus laten zelfs, evenals Estland, een kleine prijsdaling zien.
Coronavirus en stijging van woningprijzen
Het coronavirus heeft tot op heden dus niet tot een correctie van de huizenprijzen geleid. Daarnaast lijkt ook de impact van de pandemie op de onderlinge verschillen tussen de landen gering. Kijkend naar het aantal besmettingen per 100.000 inwoners, valt op dat Tsjechië, Slovenië en Luxemburg hier de boventoon voeren. Ook Nederland zit in de top-10 van deze lijst. Als er een verband zou zijn tussen het coronavirus en de prijsontwikkeling, dan zouden deze landen de laagste prijsontwikkeling vertonen. Dit zijn echter landen waar de grootste prijsstijgingen hebben plaatsgevonden. Andersom zijn landen die lage besmettingscijfers laten zien, zoals Finland, Cyprus en Griekenland, zeker geen landen die vooroplopen in de prijsontwikkeling. Kortom, er is dus geen direct aantoonbaar verband tussen het aantal coronabesmettingen en de huizenprijsontwikkeling. Indirect zou de coronapandemie natuurlijk wel invloed kunnen hebben op de prijsontwikkeling. Dit komt omdat de crisis impact heeft op een aantal macro-economische variabelen.
Overige oorzaken
Als overige oorzaken van de sterk stijgende huizenprijzen noemt Calcasa het gebrek aan aanbod, de lage hypotheekrente en het steunpakket van de overheid. De impact van de coronacrisis op de macro-economische variabelen is echter wel zichtbaar en zorgt op bepaalde onderdelen voor een verdeling binnen Europa. Op veel van deze vlakken presteert Nederland nog altijd beter dan andere landen en dat is waarschijnlijk ook van invloed op de huizenprijzen.
KlusVisie.nl biedt actualiteit voor professionals uit de klussen- en onderhoudsbranche. De rubriek Klussen biedt klustips, nieuws over klussen en nog veel meer.