Woningonderhoud goed voor de waardeontwikkeling

Vereniging Eigen Huis liet het effect van achterstallig onderhoud onderzoeken. Het resultaat van onderzoeker Joris Odink laat een gemengd beeld zien.
Woningonderhoud goed voor de waardeontwikkeling| KlusVisie
Woningonderhoud goed voor de waardeontwikkeling| KlusVisie

Odink onderzocht tussenwoningen in Amersfoort. Zijn conclusie is dat elke 1.000 euro aan achterstallig onderhoud een gemiddelde waardedaling van 0,87 procent veroorzaakt. Dit was te verwachten: hoe ouder het huis, hoe groter de invloed van achterstallig onderhoud op de woningwaarde. Nemen de kosten van noodzakelijke reparaties toe, dan heeft dat een nog groter positief effect op de waarde van het huis. Het gaat hierbij om mankementen die direct verholpen moeten worden, zoals een lekkend dak.

Opvallend

Waardebepaler Momentum Technologies beoordeelt in een onderzoek voor Vereniging Eigen huis welke invloed verbouwingen op de woningwaarde heeft. Het zal genoeg vakmensen niet verbazen dat buitenissige verbouwingen, denk aan paarse keukens, de aspirant-koper in een gunstige positie bij het onderhandelen manoeuvreert. Wat wel de vraagprijs opdrijft, zijn uitgegraven kelders (vooral in de steden), zonnepanelen, een gunstig energielabel en verbouwingen die meer vierkante meters opleveren. Een uit- of aanbouw verhoogt de woningwaarde meer dan een fraaie badkamer. Opvallend: een flinke slaapkamer splitsen in twee kamers levert vooral bij kopers die niet willen klussen een hoger bod op.

Meer informatie: www.veh.nl