Wet Kwaliteitsborging (Wkb) volgens Ubbink

De wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) komt om de hoek snellen. Binnenkort moeten vakmensen vakmanschap aan kunnen tonen. Komend jaar al wordt bij 10 procent van de bouwwerken de wet Kwaliteitsborging voor het bouwen getoetst, waarna de wet in 2022 in werking treedt. Hoe bereid jij je hierop voor? Door goed advies in te winnen, je werk te laten toetsen én door keuzes en werkzaamheden vast te leggen. Met Ubbink bouw je een Wkb-dossier op en ben je Wkb-proof, aldus de fabrikant zelf.
Wet Kwaliteitsborging (Wkb) volgens Ubbink| KlusVisie

e wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) heeft de nodige gevolgen. Waar bouw- en installatietechniek samenkomen is het belangrijker dan ooit dat je adviezen opvolgt en bouwt volgens het Bouwbesluit 2012. Dat is niet nieuw. Ook nu wil je al informatie inwinnen bij leveranciers en kwaliteit leveren. Wat verandert is dat je door de Wkb alle stappen goed moet vastleggen. Een dossier opbouwen wordt noodzakelijk. Het toezicht wordt namelijk verscherpt, je krijgt te maken met de kwaliteitsborger én je wordt aansprakelijk voor verborgen gebreken.

Dienstverlening Ubbink

Ubbink breidt zijn dienstverlening uit met WKB SERVICES. Het bedrijf laat adviezen toetsen door PlanGarant. Zij kunnen ook toezien op de werkzaamheden op de bouwlocatie. Ubbink kan zelfs een compleet Wkb-dossier bij ingebruikname leveren, waarmee iedere stap van het bouwproces – van advies tot oplevering – kan worden vastgelegd.

Wkb in een notendop

Voor alle gebouwen geldt vanaf 2022 dat zij niet alleen moeten voldoen aan de eisen in het Bouwbesluit 2012, maar ook na oplevering goed moeten functioneren. Het gebouw en de installaties moeten presteren zoals de opdrachtgever dat verwacht. De vakman of -vrouw is daar verantwoordelijk voor. Voor de woningbouw en bouwwerken met een laag risicoprofiel (Gevolgklasse 1) krijg je te maken met de kwaliteitsborger. Niet langer houdt de gemeente toezicht, de private kwaliteitsborger ziet toe op het proces en de geleverde kwaliteit. Hij toetst aan de hand van een borgingsinstrument het ontwerp, de adviezen, de uitvoering van de werkzaamheden. En – bij oplevering – de veiligheid, het functioneren en de energiezuinigheid van woningen.

KlusVisie.nl biedt actualiteit voor professionals uit de klussen- en onderhoudsbranche. De rubriek Klussen biedt klustips, nieuws over klussen en nog veel meer.

Gepubliceerd op

Abonneren

Geen enkele uitgave meer missen?

Abonneren

Delen