Werken tijdens de avondklok?

Onderdeel van de coronamaatregelen van de overheid is de avondklok die zaterdag 23 januari van kracht wordt. Maar mag je ook werken tijdens de avondklok? Gelukkig wel, maar dan moet je wel bepaalde maatregelen hebben genomen. Afbouwvereniging NOA heeft ze op een rijtje gezet.
Werken tijdens de avondklok? | KlusVisie

Werken tijdens de avondklok geldt voor iedere beroepsgroep, dus ook voor de klusprofessional. De NOA heeft het protocol ‘Samen veilig doorwerken’ opgesteld voor de bouw- en technieksector, maar dit protocol hoeft niet aangepast te worden met deze nieuwe maatregel. Maar er zijn wel verklaringen nodig om tijdens de avondklok te reizen en of te werken.

Waarmee moet je rekening houden?

Als de avondklok vanaf 23 januari in werking treedt, dan is het handig om in ieder geval rekening te houden met het volgende:
* De avondklok gaat in op zaterdag 23 januari en duurt vooralsnog tot 10 februari 04.30 uur.
* De avondklok geldt tussen 21.00 uur en 04.30 uur.
* Alle vormen van werk vallen onder de uitzondering, dus niet alleen het werk in vitale processen. In aanvulling hierop zijn wel de benodigde verklaringen nodig:
* Een werkgeversverklaring: de werkgever vult deze eenmalig per werknemer in en deze kan voor de gehele avondklokperiode gelden. Alleen het dragen van bijvoorbeeld werkkleding is niet voldoende. De werkgever of zelfstandig ondernemer moet deze verklaring ook voor zichzelf invullen en bij zich hebben. Zowel een papieren uitdraai of opgeslagen formulier op telefoon of tablet voldoet.
* Een Eigen verklaring avondklok: deze vult de werknemer zelf in. Voor de duur van het werk moet een werknemer deze verklaring zelf bij zich hebben. Ook ZZP-ers moeten een Eigen verklaring avondklok op zak hebben. Als ondernemer kun je een verklaringen invullen en tekenen. Zowel een papieren uitdraai of opgeslagen formulier op telefoon of tablet voldoet.

Werken tijdens de avondklok in groepen

Als voor het uitvoeren van het werk het noodzakelijk is om met meer dan één persoon aanwezig te zijn in bijvoorbeeld een particuliere woning, dan is dit toegestaan op basis van de uitzondering die de Rijksoverheid voor groepsgrootte op de werkvloer maakt. Kijk voor de volledige toelichting op de website van de Rijksoverheid.

Reizen en quarantaine

Vanaf zaterdag 23 januari is er ook een aanvulling op de verplichte negatieve PCR-test als mensen naar Nederland reizen. Men dient dan ook voor vertrek een sneltest te ondergaan die negatief moet zijn. De quarantaineperiode van tien dagen geldt voor mensen die naar Nederland reizen. Grenswerkers zijn tot nu toe uitgezonderd van deze maatregel. Of de verscherping van de maatregel ook gevolgen heeft voor grenswerkers is nu nog niet bekend.

KlusVisie.nl biedt actualiteit voor professionals uit de klussen- en onderhoudsbranche. De rubriek Klussen biedt klustips, nieuws over klussen en nog veel meer.

Gepubliceerd op

Nieuwsbrief

KlusVisie nieuwsbrief ontvangen?

Nieuwsbrief

Delen