Vochtschade helemaal maskeren met Vistapaint

Collega Paul Sevink herstelt nu al weer zo’n vier jaar water- en brandschades voor CED Repair. Wat ook voor hem regelmatig een uitdaging is: het vinden van een perfect dekkende verf die de schade helemaal maskeert, ook na een jaar. Na wat rondvragen komen we uit op de producten van het Nederlandse Vistapaint, die zouden de klus wél klaren. Eigenaar Roderick Reichert wil met plezier uitleggen waarom de vakman met zijn verfspecialiteiten een puike klus op kan leveren. En Paul mag twee verven uitproberen. De resultaten van zijn klus staan KlusVisie 3-2020.
Vochtschade helemaal maskeren met Vistapaint| KlusVisie
Vochtschade helemaal maskeren met Vistapaint| KlusVisie
Vochtschade helemaal maskeren met Vistapaint| KlusVisie

Wat Roderick Reichert aan het begin van het gesprek duidelijk maakt: Vistapaint ontwikkelt verf- en plamuurspecialiteiten en vulmiddelen voor vakmensen. Want kwaliteit en kennis van verwerking is het uitgangspunt. Vistapaint levert dan ook alleen aan verf- en bouwgroothandel.

Dan zal het om verfproducten gaan die de grote verfmerken niet zelf produceren.
Roderick Reichert: “Inderdaad, wij bieden geen massaproducten zoals decoratieve aflakverven. Dus lopen wij hen met specialiteiten als rodewegenverf en verven voor vocht- en brandschade niet voor de voeten. Het gaat om kleine hoeveelheden, specialistische verfproducten. Daar weten de multinationals te weinig van en de productie daarvan is voor hen te klein. Dus kopen ze zulke producten in, mits de kwaliteit goed is. Want ze willen het wel als totaalleverancier aan hun klanten kunnen bieden. Wij kunnen goed inspelen op de vraag, want Vistapaint beschikt over een researchafdeling. De recepturen stemmen we af op de behoefte en klimatologische omstandigheden.”

Bij specialiteiten hoort doorgaans voorlichting over de keuze en de verwerking. Hoe hebben jullie dat georganiseerd?
“Op twee manieren. Wij bieden advies op maat aan vakmensen via de telefoon, op locatie en via de baliemedewerkers van groothandelaren. Wij hebben een aantal experts die dagelijks op de weg zit en uitdagingen op het werk helpt oplossen. Best uniek, want er zijn maar weinig bedrijven van ons type die je op deze manier met je vraag of probleem kunt bereiken. Maar omdat ook wij niet elke klus kunnen aflopen, verzamelen we oplossingen voor specifieke problemen en laten die zien met onder meer filmpjes die op onze website staan.”

Een aantal verven waarmee je water- en brandschades goed kunt herstellen, is op alkydbasis. Die mag je niet binnenshuis verwerken.
“Dat is dan een misverstand. Het is nu zo dat watergedragen producten niet elke schade afdoende kunnen afdekken. Een schade moet door en door droog zijn voordat een watergedragen verf de plek volledig kan maskeren. Zit er nog een beetje vocht in, dan is het risico op doorslaan groot. Voor die schades en zeker bij brandschade mag je volgens de arboregels een product met oplosmiddel gebruiken. Want de klant mag een snelle oplossing verwachten. Bij alle andere omstandigheden dan deze schades, moet je eerst twee watergedragen producten testen voordat je met een oplosmiddelhoudend product aan de slag gaat.”

Welke verven adviseer je?
“Bij volkomen droge vochtvlekken maar ook bij roet- en nicotineaanslag en brandgeur, de watergedragen Vista Boscalit Aqua, isoleergrond. Als na 30 minuten de verontreiniging niet doorslaat, dan mag je geen problemen meer verwachten. Boscalit fungeert ook als hechtprimer. Het aardige van deze verf is dat je het ook als primer voor kunststoffen, non-ferro en glas kunt gebruiken. Slaat ondergrond toch door, breng dan een tweede laag aan en wacht weer 30 minuten. Blijft de ondergrond doorslaan, dan kan de oorzaak een te hoge luchtvochtigheid zijn of een temperatuur lager dan 10 graden Celsius. Je bent dan toe aan Vista Aqua BO-KH, een zeer goed dekkende wand- en plafondverf op waterbasis.
Is het probleem met deze verf nog niet verholpen, dan pas zet je een alkydverf in. Denk aan Vista Isoleerspray of de geurarme Vista BO-KH wand- en plafondverf, een synthetische muurverf die echt alles isoleert en in één keer dekt. Arbo-besluit Artikel 4.32A verleent uitsluitsel van het verbod op verwerking binnenshuis. Deze spray en verf kun je zonder problemen op een watergedragen ondergrond als die van de Boscalit en Aqua BO-KH aanbrengen.”

Een andere uitdaging is schimmel dat na de schilderklus weer actief wordt. Bieden jullie oplossingen die schimmels langer buitenwerking stellen dan de producten die gangbaar zijn?
“Wij verkopen de Südwest schimmelreiniger die schimmels vlekkeloos echt dood. Overschilderen is na behandeling van de plek lang niet altijd nodig. Er zit een hoger percentage biocides in en mag dan ook niet aan consumenten verkocht worden. Een tip voor de lezer als hij de plek toch moet schilderen: breng eerst de schimmeldoder op, dan een goede muurverf en vervolgens ventileren.”

Hoe spelen jullie in op de toenemende vraag naar biobased verven?
“Wij geloven dat dit de toekomst is en voeren veel testen uit. Ons uitgangspunt is wel: wij willen niet inleveren op kwaliteit. Een biobased alternatief moet minimaal 95 procent de kwaliteit van onze huidige producten hebben. Want vakmensen worden afgerekend op het geleverde werk en de onderhoudsgevoeligheid daarvan. We willen dus niet met een groen product komen dat ons een duurzaam imago geeft, maar veel sneller degradeert. Dat is niet mijn idee van duurzaamheid.”

Na een rondje door het ruim opgezette bedrijf lopen we langs een pallet waarop emmers Vista Aqua EXTRÉÉMAT staan. Ook deze verf blijkt een probleemoplosser te zijn. Wat maakt deze muurverf anders dan vergelijkbare producten?
“Dat deze verf niet is te vergelijken met andere muurverven. We hebben deze verf speciaal ontwikkeld voor spackplafonds. Baanvorming bij het schilderen van deze plafonds is een veel voorkomend probleem. Ook vervelend zijn zichtbare aanzetten bij strijklicht. Deze verf is zo mat dat je die baanvorming en aanzetten niet meer ziet. Bij baanvorming is er meestal al verf aangebracht en hoef je het plafond niet te fixeren. Je zet de verf dus op de bestaande verflaag. Bij een sterk opzuigende plafond of muur moet je eerst fixeren.
Na de schilderklus kun je denken: ‘Wat is dit?!’ Ik ga Vistapaint bellen, want hier klopt geen hout van. Geen paniek, geef de verflaag twee tot drie dagen de tijd om te drogen. Pas dan toont de verf zijn optimale matheid en zijn de banen en aanzetten niet meer zichtbaar.
Je kunt Vista Aqua EXTRÉÉMAT niet aanbrengen op instabiele kalkondergronden en oude lagen veegvast. Het uitvoeren van kleine reparaties voorafgaand aan de verfklus is wel mogelijk, want ze worden gemaskeerd door de verf. Je kunt deze bijna geurvrije verf ook gebruiken bij grote plafonds vanwege de zeer lange open tijd.”

Gepubliceerd op

Nieuwsbrief

KlusVisie nieuwsbrief ontvangen?

Nieuwsbrief

Delen