Vocht diep meten met drie staalveren

De markt biedt vele typen vochtigheids-meters voor bouwmaterialen en hout. De budgetexemplaren zijn doorgaans voorzien van twee pinnen om vochtigheid in hout te meten. Nadeel is dat je het materiaal moet beschadigen. Ook is het meetbereik beperkt. De metertypen met bolsensoren meten dieper en laten materiaal intact. Ook kunnen deze meters naast hout ook bouwmaterialen meten op vocht. Exotek Instruments pakt het anders aan met de twee vochtigheidsmeters MC-160SA en MC-380XCA met stalen veren.

Vocht diep meten met drie staalveren| KlusVisie
Vocht diep meten met drie staalveren| KlusVisie
Vocht diep meten met drie staalveren| KlusVisie

De vochtigheidsmeters MC-160SA en MC-380XCA voorziet Exotek van drie gebogen, roestvrij stalen veren. De veren kunnen het materiaal niet beschadigen. Het meetprincipe is capacitief hoogfrequent, een techniek die je ook aantreft bij meters met een bolletje. De dichtheid van de ondergrond bepaalt de mate van terugkaatsing. Dankzij de techniek met drie veren kun je een groter oppervlak op vocht detecteren, aldus de producent.

Denk aan detectie van de volgende materialen: vele soorten hout, ook tropisch (van 200 tot 1180 kg/m3, de handleiding geeft de minimale en maximale dichtheid per materiaal), kalkzandsteen, kalk-cement-pleister, beton, cementmortel, baksteen, zandsteen, gips, klinkers, vloerplaten en cellulose tot 1200 tot 3000 kg/m3.

De MC-160SA meet tot een diepte van 50 mm, de Exotek MC-380XCA beschikt over twee meetsystemen voor 10 mm en 100 mm diepe metingen. Dat maakt deze laatste meter geschikt om ook het vochtgehalte te bepalen in vloeren met een ingebouwde centrale verwarming.

Vochtgehalte meten

Alleen de Exotek MC-380XCA is voorzien van een ingebouwde sonde voor het meten van geplaatst parket. Dit artikel beschrijft daarom de meer uitgebreide MC-380XCA. Deze meter kun je onder meer inzetten bij een inspectiecontrole en detectie van waterschade. In veel gevallen is relatieve vochtigheid (RV) een geschiktere term. Om deze reden is de MC-380CXA geprogrammeerd om de RV-waarde te berekenen op basis van het vochtgehalte van bouwmaterialen.

Houten balk

De MC-380CXA beschikt over twee meetsystemen. De metingen reiken tot maximaal 10 mm bij een houten vloer en tot maximaal 15 mm bij high density-materialen. De sensor voor deze metingen zit aan de onderkant van het instrument. Met de veren is een materiaaldiepte van 100 mm mogelijk.

Het apparaat kan ook vocht in een houten balk detecteren. Tevens geeft de meter de absoluut gemiddelde vochtigheidsgraad in procenten weer.

Meting zonder hold-functie: Wanneer je de veerelektroden over een oppervlak beweegt, voert de MC-380XCA continu een nieuwe meting uit. Deze functie wordt gebruikt voor het snel scannen van een gebied.

Meting met hold-functie: De MC-380XCA voert een enkele meting uit wanneer de veerelektroden een oppervlak raken. De waarde blijft op het display staan ​​nadat de MC-380XCA van een oppervlak is verwijderd. Deze functie gebruik je om het resultaat te bekijken op plekken waar het display tijdens het gebruik moeilijk te zien is. Er wordt een nieuwe meting gedaan wanneer je meter weer op een oppervlak plaatst.

Relatieve vochtigheid

De Exotek MC-380XCA kan een gemeten waarde ook omrekenen in relatieve vochtigheid, aangegeven met RH. Deze functie kun je alleen gebruiken bij bouwmaterialen en niet bij hout. De meter berekent automatisch de waarde van het vochtgehalte (% H2O) in de relatieve vochtigheid (% RH). Deze functie wordt gebruikt als relatieve vochtigheid een geschiktere term is.

Restricties gelden bij cellenbeton en baksteen. Het apparaat kan alleen meten: cellenbeton van 200-400 kg/m3 en baksteen van >1800 kg /m3 en een open porositeit 10-30 procent. De MC-metingen worden opgeslagen en de gemiddelde waarde wordt berekend. Je kunt maximaal 16 metingen in het geheugen opslaan. De MC-380XCA berekent vervolgens het gemiddelde van de waarden.

De functies van de Exotek MC-380XCA samengevat:

➝ Direct uitlezen van het vochtgehalte in procenten water of in relatieve luchtvochtigheid (RH%)

➝ Twee scandieptes 10 mm en 100 mm

➝ Niet-invasieve meting

➝ Uitgebreide materiaalselectie

➝ Dichtheid-selectie van houtgroepen

➝ Selecteerbare alarmdrempel

➝ Hold-functie

Dit artikel is afkomstig uit KlusVisie 7-2023. Nog geen abonnee? Klik hier!

Gepubliceerd op

Nieuwsbrief

KlusVisie nieuwsbrief ontvangen?

Nieuwsbrief

Delen