TNO-test: exoskelet leidt tot minder belasting stukadoors

Stuken is zwaar werk. Dus kiezen weinig jongeren voor dit beroep. Knauf en TNO sloegen de handen ineen en ontwierpen een arm-ondersteunend exoskelet. Dat zou het werk moeten verlichten. 
TNO-test: exoskelet leidt tot minder belasting stukadoors| KlusVisie
TNO-test: exoskelet leidt tot minder belasting stukadoors| KlusVisie
TNO-test: exoskelet leidt tot minder belasting stukadoors| KlusVisie

De techniek werd met elf stukadoors getest in het NOA-Afbouwcentrum. Het geteste exoskelet ondersteunt de arm met een veermechanisme bij werk met geheven armen. Het ondersteunende effect werd eerder aangetoond in laboratoriumstudies, maar nog niet eerder in praktijksituaties.

Afnemende spieractiviteit

De stukadoors stuukten een muurtje en een plafond met en zonder een exoskelet. De metingen wezen uit dat de spieractiviteit van de armen met 30 tot 40 procent afnam. De stukadoors ervoeren ook een lagere belasting, vooral in de schouder- en bovenarmspieren. Opvallend: het messen van plafonds vergt de hoogste inspanning van de spieren. De stukadoors waren positief over het exoskelet. Ze ervoeren een lagere belasting, behalve bij het het aanbrengen van gips op de muur.

Kansen

Rob van Groningen van Knauf ziet kansen voor verder onderzoek. “Dat zal moeten uitwijzen bij welke handelingen optimale ondersteuning kan worden geboden en hoe het exoskelet toegepast kan worden in de dagelijkse praktijk van de stukadoor. Om zo stap voor stap ons doel te bereiken om bij te dragen aan de duurzame inzetbaarheid van de stukadoors.”

Meer informatie: www.noa.nl