Het tekort in de bouw laat zich steeds duidelijker zien, aldus Econoom Madeline Buys. Zeker, de arbeidsmarkt koelt af, mede als gevolg van de coronacrisis. Ook geeft nog maar 5,5 procent van de bouwbedrijven aan dat zij een personeelstekort hebben. Buys: “Dit wil echter niet zeggen dat de tekorten op de arbeidsmarkt verleden tijd zijn. Uit de data van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) blijkt dat er landelijk een groot tekort is aan bouwpersoneel. Er is veel vraag naar bouwarbeiders voor de afbouw, elektriciens, ingenieurs en productieleiders.”
Tekort in de bouw verschilt per regio
Hoe het tekort in de bouw is, verschilt sterk per regio. Niet verrassend is dat de krapte in de Randstad een stuk groter is dan in bijvoorbeeld het noorden van het land. Ook in Zeeland en Noord-Brabant is een schreeuwend tekort aan bouwpersoneel. Deze personeelskrapte geeft aan dat de problemen op de arbeidsmarkt in de bouw niet zomaar zijn opgelost. Zelfs in een economische crisis is het lastig om aan goed personeel te komen. Buys geeft aan dat de oplossing allereerst zit in het omscholen van mensen. (Bron: www.bouwendnederland.nl).
Opdrogende opdrachten
De Aannemersfederatie Nederland Bouw en Infra (AFNL) ziet het beeld snel kantelen. De organisatie hoort van vooral de kleinere en middelgrote bedrijven dat de opdrachten wel degelijk opdrogen. De klussen van deze bedrijven zijn vaak van kortere duur. Zij merken nu een afnemende investeringsbereidheid van particulieren en bedrijven. Overigens gaat het met de sector als geheel voor dit jaar beter in vergelijking met andere sectoren.
Wel degelijk coronacrisis merkbaar
Ook ING laat het licht op de bouw schijnen. Die bank verwacht dat bouw in 2020 met 2 procent krimpt. In 2021 slaan de gevolgen van de coronacrisis verder toe, aldus ING. Minder financiële ruimte bij consumenten en afnemende investeringen in bedrijfsgebouwen laten de bouwsector verder krimpen tot wellicht 5 procent. Over het algemeen geven meer bedrijven aan dat ze belemmeringen ervaringen doordat de vraag afneemt. Het tekort in de bouw is daarbij de afgelopen maanden zo goed als verdwenen. Bouwbedrijven ondervinden dus wel degelijk al de gevolgen van de coronacrisis, aldus ING.
Positiever gestemde consumenten
Steeds minder consumenten geloven dat de coronacrisis de woningmarkt negatief beïnvloedt, zo blijkt uit de Eigen Huis Marktindicator. De stemmingsgraadmeter van de woningmarkt steeg in september nog met twee punten. En nog maar 8 procent van de ondervraagden meent dat de huizenprijzen zullen dalen, 32 procent voorziet een rentestijging. Tijdens de eerste golf van de coronacrisis lagen deze percentages nog op respectievelijk 20 procent en 44 procent. Bijna een derde van de ondervraagden zegt over de situatie op de woningmarkt niet te zijn beïnvloed door de coronacrisis. 37 procent van de ondervraagden vindt het nu wel een slecht moment om een huis te kopen. Niet alleen de economische situatie, maar juist ook de woningschaarste en hoge prijzen dragen aan dit sentiment bij. Meer informatie hierover: www.eigenhuis.nl/marktindicator.
KlusVisie.nl biedt actualiteit voor professionals uit de klussen- en onderhoudsbranche. De rubriek Klussen biedt klustips, nieuws over klussen en nog veel meer.