Dat initiatiefnemers Auke de Vries en Sander Wapperom met de HeatCycle op markt komen, is niet zo vreemd. Beide heren willen na hun studie Proces- en Energietechniek aan de TU Delft ondernemen. Zij zien kansen met duurzame oplossingen in en om het huis. Beiden staan regelmatig onder de douche. En als zovelen zien zij warm water wegstromen naar het riool. Op meer plekken in huis gaat via de afvoer kostbare energie verloren. Auke en Sander kijken naar warmterugwinsystemen die de markt biedt en onderzoeken waar bewoners die willen verduurzamen behoefte aan hebben. Ook becijferen zij hoeveel warmte er precies verloren gaat. Een echt flinke besparing op het gasverbruik moet mogelijk zijn, denk aan zo’n 650 kuub.
Hun conclusie: mensen hebben interesse in een betaalbaar en simpel systeem dat thermische energie onttrekt aan al het afvoerwater en de energierekening vervolgens omlaag brengt. De Vries en Wapperom richten DeWarmte op en gaan met de opgedane kennis voortvarend aan de slag. Ze komen uit op de HeatCycle. Met dit warmteterugwinconcept winnen ze onder meer de ASN Bank Wereldprijs.
“Onze ambitie is: de warmtetransitie versnellen en kunnen ondernemen. Als een woningeigenaar een offerte ontvangt van 10.000 tot 15.000 euro alleen voor het warmtesysteem, dus los van eventuele isolatie en ventilatie… Tja, dan snap ik dat velen de stap niet willen of kunnen opbrengen. Daarom zien wij kansen in een betaalbare en relatief eenvoudig te plaatsen installatie op basis van warmteterugwinning. De HeatCycle kunnen wij in elk huistype op een efficiënte en snelle wijze installeren. Wij vermoeien klanten niet met ingewikkelde offertes, lange wachttijden en verbouwingen.”
Welke vergelijkbare warmteterugwinsystemen voor woningen zijn in Nederland geïnstalleerd?
“Niet één. Wel een paar grootschalige afvoerwaterprojecten die warmte terugwinnen van meerdere woningen. Dat kan efficiencywinstjes opleveren. Het nadeel is dat het water van de woning naar de installatie relatief lang onder de grond loopt, soms wel tientallen tot honderden meters. Zo verlies je veel warmte vanwege de lage bodemtemperatuur. Dus bedachten wij een oplossing in de woning zelf, dan kun je werken met een brontemperatuur van 27 0C. Uit berekeningen bleek dat je met dit afvoerwater kan voorzien in meer dan 40 procent van de totale warmtebehoefte. Wij zijn eerst thuis gaan experimenteren om te zien of wat we bedachten ook uitvoerbaar is. We kochten wat componenten en een warmtepomp. Ons principe bleek te werken. Vanaf dat moment zijn we het serieuzer gaan aanpakken.”
Jullie werken met afvalwater. Dus voer je heel wat troep naar dat apparaat in de kruipruimte. Hoe voorkom je verstopping?
“Vanwege een patentaanvraag kan ik geen informatie hierover geven. Maar wees gerust: de troep leidt niet tot verstoppingen. Wij testen het systeem grondig in The Green Village, onderdeel van het DreamHûs. En het werkt naar behoren. Het zwarte water stroomt na afkoeling direct door naar het riool.”
De warmtewisselaar van de HeatCycle komt in de kruipruimte. Welke eisen stellen jullie hieraan?
“Alleen als er voortdurend een laag water in de kruipruimte staat, is deze niet geschikt voor de huidige HeatCycle. Maar dat kan in de toekomst anders zijn. Qua ruimtebeslag hebben we een 50 cm hoge kruipruimte nodig. Bij een lage kruipruimte kan er uiteraard een kuil worden gegraven. Er zitten maar een paar 12 volt-elementen in dit deel van HeatCycle die goed zijn afgeschermd. Dus het deel is niet kwetsbaar voor een beetje vocht.”
Raken andere installateurs en vakmensen al geïnteresseerd?
“Dankzij publicaties, radio-aandacht en het winnen van de ASN Wereldprijs worden we steeds vaker benaderd. Dat is heel leuk. Het gaat dan vaak om kleinere bedrijven.”
Een moeder en dochter besparen in hun Green Village-woning met de HeatCycle zo’n 30 kuub gas per maand. Gaat dat de goede kant op?
“Die 30 kuub gas is ongeveer onze target voor twee personen. Daar zijn we best tevreden mee. Voor een gezin van vier personen willen een besparing halen van 650 kuub aardgas per jaar. Het is zo dat het systeem effectiever werkt als er meer aanvoer van afvalwater is. Hoe meer verbruik, hoe meer de opbrengst.”
Hebben jullie contact gehad met grote en kleine installateurs?
“Zeker, zij waren eerst wel sceptisch maar dat is niet meer dan logisch. Ze vermoedden dat het allemaal heel ingewikkeld zou worden. Wij leerden van hen wat de eisen van installatiebedrijven zijn. Het uitgangspunt werd duidelijk: de HeatCycle moest niet ingewikkeld worden. Dus niet met koudemiddelen werken. Ook omdat je dan een STEK-certificaat moet overleggen. Elke vakman moet de HeatCycle kunnen installeren. Dit is een bewuste keuze.”
Meer informatie: www.dewarmte.nl.
Vanaf einde 2021 zijn HeatCycles beschikbaar, voorintekenen is mogelijk
DeWarmte mikt op een levering van honderd HeatCycles aan particulieren in 2021 en het eerste kwartaal van 2022. Onder voorbehoud dat de pilots verlopen als verwacht wordt. Die serie levert DeWarmte met goede service en garantie. De tweede, grotere serie gaat het bedrijf in 2022 leveren, daar zijn de ervaringen met de eerste serie HeatCycles in meegenomen.
Zo werkt de HeatCycle
De HeatCycle bestaat uit drie hoofdcomponenten: het brondeel in de kruipruimte, de warmtepomp en de boiler. Je koppelt de HeatCycle in serie aan de ketel, zowel aan de tapwaterzijde als aan de verwarmingszijde.
De HeatCycle levert 100 procent van de warmte-tapvraag en een deel van de warmte dat nodig is voor ruimteverwarming. Het systeem koelt het afvoerwater van gemiddeld 27 0C terug naar
2 0C. Het water van 25 0C stroomt naar de warmtepomp die het opwarmt tot zo’n 60 0C. Het gaat dan om een goed geïsoleerd huis. Met de temperatuur kun je ook het huis verwarmen. De klant hoeft geen verlies aan wooncomfort te verwachten, hij of zij komt niet onder een koude douche te staan. De retour van het verwarmingswater uit de radiatoren bedraagt in deze situatie ongeveer 40 0C. Dat water brengt de HeatCycle weer op 60 0C. Met lage-temperatuurverwarming neemt de efficiency van het systeem toe vanwege een hogere COP. De COP bedraagt tussen de 4.0 en 4.5.
NZ Gaskeur Je kunt de HeatCycle installeren op de cv-ketel. Om de installatie zonder mengventiel toe te passen, moet de ketel over een NZ Gaskeur van Kiwa beschikken, naverwarming zonneboilers. Die zit op de meeste ketels die na 2000 zijn geproduceerd. De HeatCycle kan tevens in combinatie met zonnecollectoren/zonneboiler werken. Al een boiler in huis? Dan kun je de HeatCycle daar meestal op aansluiten. Is er een luchtwaterpomp aanwezig? Deze kan ook in combinatie met de HeatCycle werken.
HeatCycle biedt het complete systeem aan voor een introductieprijs van 3500 euro (inclusief ISDE-subsidie, installatie en btw). DeWarmte werkt samen met Verkade klimaat, Kemeling Kunststoffen en gaat een groot project uitvoeren met WoonFriesland en Bouwgroep Dijkstra Draisma.