Pas op voor asbest bij saneren oude tegellijm

Tegellijm met asbest? Gekker moet het niet worden. Toch wel. De lijm werd verwerkt in huizen van voor 1994. Ontdekt in 2020. Link spul, want er komt veel stof vrij tijdens bikkend of slijpend verwijderen.
Pas op voor asbest bij saneren oude tegellijm
Pas op voor asbest bij saneren oude tegellijm
Pas op voor asbest bij saneren oude tegellijm

De eerste vondsten werden in Den Haag gedaan. Dit fenomeen speelt inmiddels ook in andere delen van Nederland. Het gaat om lijm voor zowel vloer- als wandtegels in onder meer keukens, badkamers en toiletten. Ook onder mozaïektegelwerk op vensterbanken kun je de lijm aantreffen. De tegellijmen zijn in ieder geval tot midden jaren tachtig toegepast. De beroepsmatige toepassing en verkoop van asbest zijn sinds 1 juli 1993 (nagenoeg) verboden. Alles daarvoor is in principe verdacht.

Asbest-experts

De asbest-experts van onder meer SGS Search doken op de materie. Op de SGS-website delen zij hun ervaringen: “We kennen al heel veel verschillende asbesthoudende toepassingen. Zo nu en dan worden toch nog nieuwe toepassingen gevonden waarin asbestvezels zijn verwerkt. In 2020 is bekend geworden dat tegellijmen asbest kunnen bevatten.”

Dus wat te doen bij de aanvang van een te verbouwen woning die ver voor 1993 is gebouwd? Een vergunning is verplicht vanwege een doorbraak. Nog niet duidelijk is of er meer dan 10 kuub sloopmateriaal uitkomt. Een sloopmelding is wellicht niet nodig. De tegels gaan er sowieso af. Gezien het dessin zijn die ver voor 1993 op de muur in de lijm gezet. Dus wellicht verdacht. Hoe herken je asbesthoudende tegellijm eigenlijk? Geen idee. Dus besluit de eigenaar sowieso een asbest-inventarisatie te laten uitvoeren. Want in een stofwolk van wellicht asbest werken is niet verantwoord. 

Risico

De rapportage van de bouwtechnische keuring die de eigenaar liet uitvoeren, is bij de tijd. Het rapport geeft aan dat met de visuele inspectie de aanwezigheid van asbest niet kan worden uitgesloten omdat de woning ver voor 1994 is gebouwd. Dus dan weet je wat je te doen staat, als huiseigenaar en adviserende vakman. Zo’n rapport geeft ook aan wat voor risico mensen nemen als ze zonder een bouwkundige min of meer blind een huis kopen.

Terug naar de asbest-inventarisatie. Eerst neemt de expert monsters van de tegellijmen . Buiten is het raak, op de tuindeuren zitten twee paneeltjes asbest . De oude stopverf bij het enkelglas kan asbest bevatten en wordt ook bemonsterd. Daar blijft het niet bij. Of we de aansluiting tussen kozijn en gevelmuurtje bloot willen leggen. Wat betekent: een steen er uit tikken. Daar kan asbesthoudende kit of een asbest loderite bevattende spouwstrook zijn verwerkt . Het blijkt loos alarm.

Alarmbellen

Vervolgens neemt de inspecteur monsters van onder meer oud zeil in de keuken, ook berucht . Als jute zichtbaar wordt op een ruwe onderlaag van stijf, zeilachtig materiaal, dan zit er waarschijnlijk geen asbest in. Dit stukje zeil uit de keuken is toch meegenomen. Omdat de schouw toch moet worden afgebroken, maken we het rookkanaal open , . Ook de andere delen van een oude schoorsteen kunnen asbest bevatten. Er rinkelen geen alarmbellen. Deze schoorsteen werd tijdens de bouw gemetseld, de kans op een asbestvondst is nihil, zo blijkt.

Daarna gaan we het platte dak op. Het blijkt een origineel smeltdak: pek met ballast op hout. Monsters worden genomen van het dak zelf, bij de schoorsteen en bij een oude pijp. Dit zijn de plekken waar je iets kunt verwachten. 

Asbest-toepassingen

Voor de rest worden geen asbestverdachte toepassingen aangetroffen, denk aan onder meer beglazingskit van het dubbelglas, overige vloerbedekkingen, de cv-installatie – die is van na 1993, de afvoerleidingen en ventilatiekanalen zijn van metaal en pvc. Om een beeld te krijgen van andere asbest-toepassingen die je kunt aantreffen, laat foto  asbesthoudende standleidingen zien. Dit beeld is niet in het onderhavige pand gemaakt. De leidingen blijken nogal lomp te zijn gesaneerd… (Foto: www.iplo.nl)

Uit de inventarisatie van de monsters van het oude pand blijkt dat de tegellijm, het vloerzeil en de stopverf van de tuindeuren geen asbest bevatten. De enige asbestvangst zijn de deurplaatjes. Dat valt weer mee.

* Geschroefde, asbesthoudende platen met hechtgebonden vezels maximaal 35 m² per kadastraal perceel.

* Asbesthoudende vloertegels of niet-gelijmde, asbesthoudende vloerbedekking uit een woning met een oppervlakte van maximaal 35 m² per kadastraal perceel.

De eigenaar mag de materialen niet verzagen of breken (wat niet zal meevallen bij vloertegels). Verweerde en kapotte asbestplaten moeten door een gecertificeerd bedrijf worden verwijderd. De reden: bij deze platen is een deel van de asbestvezels niet meer hechtgebonden. Ook platen vastgemaakt met spijkers, nieten of lijm zijn een klus voor asbestspecialisten. 

Dit artikel is eerder verschenen in KlusVisie 2-2022. Nog geen abonnee? Klik hier!