Oproep tot meer financiële steun voor isolatiemaatregelen

Als de formatieonderhandelingen eenmaal beginnen, moet het isoleren van woningen wat betreft huizenbezitters hoog op de agenda staan. Twee derde van de huiseigenaren vindt dat de nieuwe regering meer financiële steun voor isolatiemaatregelen moet geven.
Oproep tot meer financiële steun voor isolatiemaatregelen| KlusVisie

De wens van meer financiële steun voor isolatiemaatregelen blijkt uit een enquête van I&O Research onder vijftienhonderd woningeigenaren, in opdracht van Natuur & Milieu. Het onderzoek zou representatief zijn voor de Nederlandse huizenbezitters. 81 procent van de woningeigenaren met een niet-geïsoleerde woning overweegt te isoleren als de overheid de subsidie voor isoleren verhoogt. Ook onder meer Vereniging Eigen Huis onderkent de vraag naar bijstand van huiseigenaren. Uit eerder onderzoek van Natuur & Milieu blijkt dat voor de meerderheid die niet isoleert de kosten de belangrijkste barrière is. De organisaties pleiten voor een nationaal isolatiefonds van twee miljard euro voor woningisolatie. Zowel huurders als huiseigenaren moeten een beroep op dit fonds kunnen doen.

Tegoedbon als financiële steun voor isolatiemaatregelen

De initiatiefnemers van het fonds stellen dat, door je minder te richten op energielabel-sprongen, je meer woningen kunt aanpakken. Gedacht wordt aan een isolatietegoedbon van 2.000 euro aan de eigenaren van slecht geïsoleerde woningen. Zo kunnen jaarlijks 104.000 (koop)woningen een beetje worden verduurzaamd. Het Europese herstelfonds zou de financiering van het isolatiefonds moeten dekken.

KlusVisie.nl biedt actualiteit voor professionals uit de klussen- en onderhoudsbranche. De rubriek Klussen biedt klustips, nieuws over klussen en nog veel meer.