iQ Power Tools: zonder waterballet stofvrij tegels zagen

Een bezoek aan een handelaar in machines kreeg een verrassende wending. Of we een nieuwtje wilden zien: iQ Power Tools. Aarzeling. Want een onbekend merk en best aan de prijs. De handelaar kent geen twijfel want hij kent zijn klanten. De grote steenzaag stond amper een week in de zaak: een hovenier zag direct mogelijkheden. Hij zette zijn aankoop in werking op LinkedIn. Daar kun je zien hoe krachtig de machine snel en droog een stoepband doormidden zaagt. Zonder water. Andere typen machines van iQ Power Tools verwerken stenen, tegels en natuursteen ook droog. Da’s interssant en een artikel waard.
iQ Power Tools: zonder waterballet stofvrij tegels zagen| KlusVisie
iQ Power Tools: zonder waterballet stofvrij tegels zagen| KlusVisie
iQ Power Tools: zonder waterballet stofvrij tegels zagen| KlusVisie
iQ Power Tools: zonder waterballet stofvrij tegels zagen| KlusVisie

Voordat we de mannen van iQ Power Tools het woord geven, eerst een stukje geschiedenis. Stel je voor. Twee Amerikanen, Joel en Paul Guth, waren twintig jaar geleden eigenaar van een metselbedrijf. Met honderd man in dienst. Het stofprobleem werd destijds ook in de USA een steeds groter thema. Dus daar moesten ze wat mee. Blijkbaar bood de tools-markt niet wat zij zochten: een alternatief voor de conventionele steenzaag die sinds de jaren vijftig grotendeels onveranderd is gebleven. Ze besloten de handschoen op te pakken en zelf een steenzaagmachine te bouwen. Gaandeweg ontdekten de Guths dat veel vakmensen niet voor hun lol werken met waterzagen. Je wordt altijd min of meer nat en na een dag werken wacht een schoonmaakklus. De broers presenteerden mobiele droogzagen die met de bus door één persoon zijn te vervoeren en te verplaatsen. De machines met een geïntegreerde stofafzuiging sloegen aan. Hun iQ Power Tools is aan de andere kant van de plas inmiddels een bekende merknaam. Het bedrijf biedt verschillende mobiele en stationaire steen- en tegelzagen die voldoen aan de Amerikaanse veiligheids- en gezondheidsregels OSHA.

Gezondheid van vakmensen 

Inmiddels beschikt IQ Power Tools over een Nederlandse vestiging, in Roosendaal. Vanuit deze plek verleiden Feddy Souryal en Hidde de Jongh Europese vakmensen om te kiezen voor het droogzagen. Hidde deed toolkennis op bij onder meer Loxam in Amsterdam: “Een harde leerschool. De machine moet het doen, geen smoezen a.u.b.” Feddy werkte bij verschillende multinationals waaronder een bedrijf van industriële luchtbehandeling dat installaties bouwt voor industrieën die onder meer hout bewerken. Feddy: “Door het gebruik van onze producten de gezondheid van vakmensen bevorderen, en de efficiëntie op de werkplek verbeteren. Dat is onze missie bij IQ Power Tools Europe.”

Mobiel: iQMS362

Na een bak koffie duiken we de opvallend ruime en schone demoruimte in. Hier staan een rij iQ droogzagen opgesteld die aan de bak mogen. Eerst laten de mannen zien hoe eenvoudig je de opvallend compacte machines met een man kunt verplaatsen  Vervolgens gaan ze met vier machines aan de slag. De iQMS362 is de zware jongen van het stel, vooral geschikt voor hoveniers en de infra. Deze machine verzaagt onder meer beton. Het is wennen: zonder water relatief stofvrij steen en tegels kunnen verzagen, lees hierover de tekst iQ228 Cyclone: machine voor op de werkplek.

Het werkblad is rolbaar want voorzien van robuuste rvs-wielen . De machineconstructie voelt degelijk aan. Op de machine zit een 420 mm zaagblad waarmee je een betontegel in tweeën zaagt. De zaagsnede ziet er strak uit . De zaag beschikt ook over een hoekaanslag voor schuine zaagsneden. Van vrijkomend, zichtbaar stof is alvast geen sprake. Het is voelbaar lekker werken zonder water, zo toont deze demo aan.

iQMS362 > 2990 euro ex. BTW > 1300 W > ø 420 mm > 3700 t.p.m. > zaagdiepte 140 mm > zaaglengte 610 mm > gewicht 68 kg 

Supercompact: iQ360XT

iQ biedt ook de supercompacte, mobiele steenzaag iQ360XT die zich eenvoudig laat demonteren voor vervoer , ideaal is voor werk op een steiger. Deze machine zaagt met een 350 mm blad. De zaag is uitgevoerd met een forse greep aan het werkblad. De demo voeren de mannen uit met een baksteen waar het blad doorheen gaat als een mes door de boter. Je duwt de steen door de zaag . Ook hier geen gruis op het werkblad te zien, de zaagsnede is wederom retestrak. Een klem houdt de steen op zijn plek.

De mannen vertellen ondertussen dat alle machines beschikken over een Q-drive, de opname voor de slijpbladen. Hier passen alleen de eigen diamantbladen op die een hoge standtijd kennen. “Anders red je het niet bij de hoveniers die vaak dagelijks dikke tegels doorzagen”, aldus Feddy.

“De draaisnelheid van de zaag is afgestemd op het blad. Daarom wil je niet dat de eigenaar een blad voor natzagen op de machine zet. Dat gaat niet goed. De droogzagen presteren qua reductie van de stofproductie vergelijkbaar met natzagen. Aansluiting van een stofzuiger is niet nodig omdat de machines over een eigen stofafzuiging beschikken.”

iQ360XT > 1698 euro ex. BTW > 2300 W > ø 350 mm > 3700 t.p.m. > zaagdiepte 114 mm > zaaglengte 305 mm > gewicht 29,5 kg 

Tegelwerk: iQTS244

Na de steenzagen gaan we aan de slag met twee tegelzagen. De degelijke iQTS244 blijkt een flinke tegelzaagmachine die een laserlijn biedt . Met deze machine kun je zowel tegels als natuursteen verwerken met een 254 mm zaagblad. Je legt het materiaal op het werkblad en vervolgens duw je de tegel door het zaagblad. Dat gaat voorbeeldig en wederom zonder in stofwolken te werken. De machine verzaagt maximaal tot 610 mm. Met de uitbreiding Extensie Table inclusief extra geleider ,  kun je tot 1200 mm zagen, 313 euro (ex. btw). Ook biedt het bedrijf voor deze machine een jolly bord, zie kader Jolly-en met het jollybord.

iQTS244 > 1849 euro ex. BTW > 1190 W > ø 250 mm > 3700 t.p.m. > zaagdiepte 38 mm > zaaglengte 610 mm > gewicht met onderstel 42 kg 

Alternatief voor de haakse slijper: iQ228 Cyclone

De kleinste droogzaag van het stel zal vele vakmensen bevallen die regelmatig badkamers en keukens renoveren. Deze machine zet iQ Power Tools neer als het stofvrije alternatief voor de haakse slijper. Met de 228 hoef je niet naar buiten vanwege de beperkte stofproductie. En de 16 kg schoon aan de haak wegende tafelzaag past ook in de badkamer. Lees de uitgebreide tekst 228 Cyclone.

Dit artikel is eerder verschenen in KlusVisie 3-2022. Nog geen abonnee? Klik hier!

Gepubliceerd op

Nieuwsbrief

KlusVisie nieuwsbrief ontvangen?

Nieuwsbrief

Delen