Gezocht de komende jaren: plafond- en wandmonteurs

Vakmensen kunnen de komende jaren hun lol op, want de woningnood is groot. Nederland moet tot 2030 900.000 woningen bouwen om het woningtekort en daarmee de woningnood op te lossen. Mede door de opkomst van modulair bouwen is er nu en de komende jaren een groot tekort aan onder andere plafond- en wandmonteurs. De sector Afbouw subsidieert daarom in samenwerking met Savantis een groot deel van de cursuskosten voor werknemers die zich willen specialiseren of laten omscholen. 13 september start de eerste van twee meerdaagse trainingen.
Gezocht de komende jaren: plafond- en wandmonteurs| KlusVisie

In de afbouw alleen al zijn er de komende vijf jaar 1.100 nieuwe werknemers nodig, waaronder een boel plafond- en wandmonteurs. En vakmensen zijn niet gemakkelijk krijgen, blijkt uit onderzoek. In de woningbouw past men namelijk steeds meer prefab-onderdelen toe, zoals scheidingswanden en systeemplafonds. Ook de ontwikkeling naar circulair bouwen speelt een rol. Leerambassadeur Patrick Vos: “Dit geldt ook voor de vastgoedmarkt voor bedrijven. Nu we meer thuiswerken worden kantoren anders ingericht of verbouwd tot appartementen. Ook daar wordt er steeds meer modulair gebouwd met toepassing van losse bouwsegmenten. Juist het toepassen van systeemwanden en -plafonds geeft bouwers de flexibiliteit aan de wensen van de markt te voldoen.”

Gesubsidieerde opleiding voor plafond- en wandmonteurs

Voor plafond- en wandmonteurs zijn er prima mogelijkheden. Werkgevers staan met open armen te wachten op nieuwe mensen die van aanpakken weten, aldus Savantis. “Met een goede gespecialiseerde training rollen ze, bij wijze van spreken, de rode loper voor je uit. Ik wil het woord baangarantie niet gebruiken, maar het komt wel dicht in de buurt” vertelt Vos. Starten met deze training kan op korte termijn.
Savantis biedt twee meerdaagse trainingen aan in Veenendaal. Voor beide trainingen is geen werkervaring of vooropleiding vereist. Je werkt in de training als duo samen aan de opdrachten. De trainingen zijn zeer praktijkgericht maar ook aan de benodigde theoretische achtergrondkennis wordt de nodige aandacht besteed.

Kosten

De prijs van een training is €1.750,- per persoon. Hiervan neemt de sector Afbouw €750,- voor haar rekening waarmee de investering in deze training op €1.000,- komt. De training wordt afgesloten met een examen. Wanneer deze met een voldoende wordt afgerond ontvangt de deelnemer een ‘branche certificaat’, een landelijk erkend bewijs van de kennis en vaardigheden. De examenkosten zijn €200,- per poging.

Inschrijven kan tot en met 06-09-21 op www.savantis.nl/trainingen