Dimmen van led blijft een uitdaging

De verlichtingssector constateert dat consumenten worstelen met ledlampen die niet eenvoudig zijn te dimmen. De industrie zal beter moeten samenwerken om dit hardnekkige probleem op te lossen. Dit valt te lezen in het Nationaal LED + Elektro Trendrapport 2019. Dit rapport baseert zich op een onderzoek onder fabrikanten, installatiebedrijven, groothandels en andere bedrijven uit de verlichtingssector.
Dimmen van led blijft een uitdaging| KlusVisie
Dimmen van led blijft een uitdaging| KlusVisie

Een van de belangrijkste conclusies van het Nationaal LED + Elektro Trendrapport 2019 is dat de ervaringen van respondenten met ledverlichting en gelijkwaardig materiaal vaker positief zijn dan negatief. Ondanks problemen rond dimmen, flikkeringen, netvervuiling en compatibiliteit gaat het over de hele linie vooruit met betrekking tot kwaliteit. Rolf Heynen van onderzoeksbureau Dutch New Energy Research constateert dat de afgelopen twee jaar de kleurechtheid sterk is verbeterd. Tegelijkertijd zorgen zaken als dimmen, flikkeringen of netvervuiling nog te regelmatig voor problemen. “Of een lamp werkt met een bepaalde dimmer hangt nog te vaak af van welke fabrikant er wordt gekozen. Dat leidt tot verwarring en is niet goed voor het imago van ledverlichting”, aldus Heynen. “Led is uitgegroeid tot een basisartikel dat op iedere straathoek verkrijgbaar is. Maar als je het totale aanbod bekijkt, lijkt het soms nog steeds het wilde westen. Het zou goed zijn als fabrikanten hun producten meer op elkaar afstemmen zodat consumenten altijd weten waar ze aan toe zijn.”
Heynen stelt dat nieuwe technologieën kunnen zorgen voor lagere energiekosten en een hogere productiviteit: “De snelheid waarmee ze nu opkomen, betekent wel dat de kennis van elektriciens snel veroudert. Wij sporen de sector dan ook aan om de komende vijf jaar stevig te investeren in het kennisniveau van personeel en vooral installateurs.”

Keurmerk of kwaliteitslabel gewenst

Een derde van de vakmensen geeft in het trendrapport aan dat zij (zeer) negatieve ervaringen heeft met het dimmen van led, flikkeringen, compatibiliteit en netvervuiling. Denk bij netvervuiling over de power factor, inschakelpiek en harmoniseren. De meeste respondenten geven aan op zoek te zijn naar meer informatie over het dimmen van led. Uit de vragen die zij stellen rondom het dimmen, komt naar voren dat vereenvoudiging van de (toepassing van) dimtechnieken door standaardisatie en nieuwe producten voor veel respondenten gewenst is.
Wat opvalt is dat veel mensen die meewerkten aan het rapport , denken dat veel problemen zijn te voorkomen door niet te bezuinigen op kwaliteit en te kiezen voor een A-merk. Zij wensen dat de kwaliteit van producten herkenbaar wordt gemaakt met een keurmerk of kwaliteitslabel. Zodat niet alleen op prijs geconcurreerd hoeft te worden.

Erkenningsregeling binnenverlichting
Techniek Nederland heeft het startschot gegeven voor de erkenningsregeling binnenverlichting. Advisering en ontwerp zijn belangrijke aandachtspunten in deze erkenningsregeling. Na het afronden van een cursus ontvangt de deelnemer een certificaat Binnenverlichting, in combinatie met de erkenningsregeling Eisen voor Bedrijfserkenning op het gebied van laagspanningsinstallaties. De erkenning Binnenverlichting is aan te vragen bij InstallQ.
Deelnemers aan de cursus Lichtadvies Binnenverlichting kunnen gedeeltelijk zelf bepalen wanneer zij de lesstof volgen. Want een deel van de cursus wordt aangeboden via de e-learningmodules Basis licht en verlichtingskunde en Lichtbronnen en armaturen en controls. Daarnaast zijn er klassikale cursusonderdelen Lichtontwerp interieur, Lichtsoftware en Soft skills/adviesvaardigheden. 
Meer informatie: www.technieknederland.nl

Netvervuiling door led
In Nederland en internationaal wordt regelmatig onderzoek gedaan naar verstoring door apparatuur met elektronica die wisselstroom omzet in gelijkstroom en omgekeerd. Naast bijvoorbeeld omvormers van zonnepanelen en opladers van accu’s, valt ook ledverlichting in deze categorie. Het gebruik van dit type apparaten neemt toe en daarmee ook de mogelijke effecten op het net en op andere apparaten in een huishouden, zoals wifi-routers of audioapparatuur. Waarschijnlijk om de kosten zo laag mogelijk te houden, kan worden gekozen voor minder deugdelijke elektronica. Goedkoop is dan duurkoop. De onderzoekers van Nationaal LED + Elektro Trendrapport denken dan ook dat het zinvol is om consumenten en installateurs te informeren over waar op te letten bij de aanschaf en installatie van leds.