Betaalbare verduurzaming in het DreamHûs

Stel je voor: je hebt een droom en je hebt wat te vertellen over z’n 20.000 huizen. Je besluit die droom in de huizen te realiseren. In 2018. En in 2019 zijn ze al klaar, drie droomhuizen die samen het DreamHûs vormen.
Betaalbare verduurzaming in het DreamHûs| KlusVisie
Betaalbare verduurzaming in het DreamHûs| KlusVisie
Betaalbare verduurzaming in het DreamHûs| KlusVisie
Betaalbare verduurzaming in het DreamHûs| KlusVisie

DreamHûs, spreek uit dremhoes, is een initiatief van Sigrid Hoekstra, directeur-bestuurder van het sociaal verhuurbedrijf WoonFriesland. Ook deze corporatie staat voor een stevige opgave: 20.000 huizen verder verduurzamen. De meeste zijn al opgewaardeerd tot energielabel B. De stap naar label A-plus vergt de meeste inspanning, zowel voor de huurders als voor WoonFriesland. Hoe krijg je de huurders mee, zo vroeg Sigrid zich al voor 2018 af. Zij is trots op hoe het verhuurbedrijf met haar huurders omgaat: sociaal en betrokken. Zij weet dat huurders vrezen dat de rekening van verduurzaming de huursom kan opdrijven. En wat voor ingewikkelde techniek komt hun woningen in? Dus moeten de huurders zich gezien en gehoord voelen. Sociaal verhuurbedrijf WoonFriesland gaat voor betaalbare, gebruiksvriendelijke verduurzaming. Tijdens een bezoek aan Yes!Delft in 2018 kwam alles bij elkaar.

Sigrid Hoekstra: “Ik sprak daar met jonge ondernemers met inspirerende verhalen over hun innovaties. Na de gesprekken bezochten we The Green Village dat om de hoek ligt. Ik wist het toen zeker: hier moeten we het DreamHûs gaan realiseren waarin innovaties getest kunnen worden. We zijn de krachten gaan bundelen. Samen met Biense Dijkstra van Bouwgroep Dijkstra Draisma werden de verdere plannen ontwikkeld en kon de aannemer het rijtje van drie eengezinswoningen al in 2019 opleveren.”

“Een woning is niveau label F, denk aan enkel glas, niet-geïsoleerde houten vloeren en spouwen. Echt een huis zoals die in de jaren zeventig werd gebouwd. Vanwege de vele koudebruggen werden al na een paar weken de eerste vochtplekken zichtbaar. Het is een tochthol. De huidige huurder kan dan ook niet wachten tot we – stap voor stap – de woning verduurzamen. Omdat we voor ons bezit van 20.000 woningen al gemiddeld label B hebben, zijn de andere twee woningen op dat niveau gebouwd.”

“De grote verduurzamingsopgave zit in de bestaande bouw. Destijds dachten politici dat je met 30.000 euro per woning klaar bent. Dat gaat je nooit lukken als huizen van het gas moeten. Dankzij het DreamHûs kunnen wij met partners allerlei technieken testen om te leren wat wél kan. Daar profiteren wij, de bewoners en uiteindelijk ook de maatschappij van. De huizen zijn bewust bewoond. Zo leren wij hoe bewoners de nieuwe technieken ervaren. Belangrijk is de gebruiksvriendelijkheid, zodat techniek geen drempel is voor bewoners. Wij leren ook hoe zij met de overlast vanwege de stevige ingrepen in de woning omgaan.”

“Wij kiezen bewust voor lerend wegwijs worden. Bij veel innovaties moet van alles eerst gecertificeerd zijn. En dan gaat het vaak genoeg toch mis. Wat is dan slimmer: kiezen voor wat het echt goed doet bij de mensen thuis of doen wat je op basis van de theorie verwacht? Wij kiezen voor het eerste in het DreamHûs en gaan het gewoon doen. En we worden er echt wijzer van.”

“De bewoonster die inmiddels over een HeatCycle beschikt, is heel enthousiast. Van de installatie merkte ze nagenoeg niets. Zij ervaart het systeem als zeer gebruiksvriendelijk en heeft nog geen uitval meegemaakt, ook niet tijdens de koude week in februari. Met DeWarmte, de producent van de HeatCycle is dan ook inmiddels een samenwerkingsovereenkomst getekend voor een proefproject van dertig bestaande woningen in Wolvega en Heerenveen. Zonder het DreamHûs zouden zij waarschijnlijk niet zo snel voet aan de grond krijgen. En voor ons is het een bewijs dat het concept van het DreamHûs werkt: samen met je huurders en de partners tot bruikbare oplossingen komen.”

Wat is DreamHûs

DreamHûs is een experiment op The Green Village op TU Delft Campus. De initiatiefnemers zijn het sociaal verhuurbedrijf WoonFriesland, Bouwgroep Dijkstra Draisma, The Green Village en huurdersvereniging Bewonersraad Friesland. DreamHûs is een rijtje exact nagebouwde jaren zeventig-woningen. Een woning heeft het energielabel F, de andere twee label B. De drie woningen zijn door huurders bewoond en vormen een afspiegeling van de Nederlandse woningmarkt. Bedrijven en onderzoekers spannen zich in om, zo realistisch als mogelijk, de woningen effectief, betaalbaar, gebruikersvriendelijk en efficiënt te verduurzamen. Werkende oplossingen van het DreamHûs kunnen worden toegepast in de sociale huurwoningen van WoonFriesland en elders.

KlusVisie.nl biedt actualiteit voor professionals uit de klussen- en onderhoudsbranche. De rubriek Klussen biedt klustips, nieuws over klussen en nog veel meer.

Gepubliceerd op

Nieuwsbrief

KlusVisie nieuwsbrief ontvangen?

Nieuwsbrief

Delen