Snel en nauwkeurig potgaten maken

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Je kunt blinde houtverbindingen op verschillende manieren realiseren: onder meer met domino’s, deuvels en lamellen. Of je maakt een zwaluwstaartverbinding. Dat zijn superieure verbindingstechnieken. Je hebt bij het maken wel elektrisch gereedschap nodig. Wie snel en zonder machine toch een onzichtbare verbinding wil maken met schroeven, kan kiezen voor boormallen waarmee je pocket holes - of in goed Nederlands: potgaten - realiseert. Zie zo’n hulpmiddel als een probleemoplosser.

De kwaliteit van de hulpmiddelen loopt sterk uiteen. Een goede mal is bij voorkeur perfect en snel instelbaar, kan het hout klemvast zetten en is ook degelijk uitgevoerd, zodat geen kier door een slechte aansluiting ontstaat. Zo’n verbinding moet je kunnen maken met de Armor Tool Auto-Jig. Het pluspunt van dit systeem: zelfinstellend.

Nauwkeurig instellen

De Armor biedt een professioneel systeem dat zich nauwkeurig laat instellen. Het biedt zowel het metrische als het US-stelsel. Op de Armor staat een tabel waarmee je de juiste houtdikte instelt. Strakke verbindingen maken moet mogelijk zijn. Ook op de zijkant van de uitschuifbare grijze boormal staat een schaalverdeling voor nauwkeurig instellen. Op de tabel zijn kleuren zichtbaar die corresponderen met schroeven die van één van de kleuren zijn voorzien. Zo kun je snel de maat schroef achterhalen die bij de gekozen diepte van het geboorde gat hoort.

Meerfaseboor

Na de instelling van de maat, zet je het hout muurvast met een klem: de Auto-Adjust. Zo kan het hout niet verschuiven. De Armor is dan ook mal en bankschroef in één. Je kunt vanaf 13 mm houtdikte werken. 12 mm moet ook lukken, want toch een gangbare maat, het is een kwestie van goed opletten. Na het klemmen kun je de schuine gaten, de pocket holes, boren. De boorhoek bedraagt 15°. Op de Armor zit een meerfaseboor met instelbare aanslag en inbussleuteltje vastgeklemd. Je draait met het sleuteltje de boor los. De punt van de meerfaseboor is wat smaller. Dus ontstaat tijdens het boren bij de overgang van dik naar dun in het hout een richeltje, die je ook een kraag mag noemen. Je kunt met aantrekkende bolkopschroeven met een vierkante opname en deeldraad werken, zoals bijgeleverd. Ze zijn ook apart te koop. De platte kant van de bolkop wordt tegen de richel (of kraag) van het kleinere gat gedraaid. Daardoor kan de schroef het hout niet splijten. Het type bijgeleverde schroef trekt de houtdelen vervolgens samen. Je zit niet vast aan deze gekleurde schroeven. Ook aantrekkende torxschroeven met een bolkop en deeldraad kunnen verwerkbaar zijn, het is een kwestie van uittesten welke, denk onder meer aan die van Heco. Vanwege het smallere gat zal de schroef de hoek volgen. En dankzij de aanslag op de boor kun je niet per ongeluk te diep boren. Die aanslag stel je in met het inbussleuteltje. Het gat kun je vervolgens opvullen. Schroeven met een verzonken kop worden niet geadviseerd, ze kunnen het smalle deel van het boorgat laten splijten.

Stofafzuigpoort

De Armor biedt twee naast elkaar liggende boorgaten. Je kunt dus kiezen voor een nog sterkere verbinding als dat nodig is. Voor een beter boorresultaat is het systeem uitgevoerd met stofafzuigpoort.

Meer informatie: www.gereedschappro.nl

Lees het laatste nieuws omtrent klussenondernemen, verbouwen en materialen en gereedschap bij Klusvisie.nl.