Laserparty met 360° lijnenspektakel

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Een 3d-lijnlaser is geen gereedschap waar we van dagdromen. Maar als zo’n werkhulp scherp geprijsd ons pad kruist, zijn we wel direct bij de les.

Veel klussen kunnen we klaren met een kruislijnlaser met twee lijnen. Mis je regelmatig het gemak van een haakse hoek op een plafond of op de grond, want handig is bij het uitzetten van een wand, tegelwerk of het plaatsen van een raam? Een laser die drie lijnen projecteert kan uitkomst bieden. Vuistregel is dat je voor elke extra laserlijn al gauw 100 euro meer betaalt.

Nivelleerbereik

De Futech Multicross 3D Compact is een zelfnivellerende laser die zich automatisch waterpas zet. Je hebt dus de zekerheid dat je met een nauwkeurig ingesteld meetgereedschap aan de slag gaat. Het opgegeven nivelleerbereik bedraagt ± 3°, de maximale correctie die de laser met een ingebouwde compensator kan maken op een niet-vlakke ondergrond. De nauwkeurigheid van het instrument is 3mm @ 10 meter. De hellingsfunctie is met de Futech handmatig in te stellen via de pendelblokkering. De maximale instelbaarheid bedraagt ± 45°. En met de optionele handontvanger bedraagt het bereik maximaal 50 meter. Dat zijn prima eigenschappen voor een laser in deze prijsklasse.

Danceparty

Regelmatig zeggen plaatjes meer dan woorden. En dat is zeker het geval bij de compacte kruislijnslaser Futech 3D Compact. We draaien eerst het apparaat vast op het statief. Dan gaan alle lichten uit en de lasers van de Futech aan. Spektakel gegarandeerd, je slaat met deze laser op een danceparty geen slecht figuur. In één klap is ook duidelijk wat je met de Futech kunt doen: 3 x 360° lijnen uitzetten.
De mogelijkheden zijn vervolgens groot, denk aan het uitzetten van tussenwanden. Op meerdere muren de streepjes zetten en dan overnemen. Of in badkamers de voegen rondom laten door doorlopen en over de vloer, ze zijn snel uitgezet. De snijpunten kun je ook als loodlijnpunt gebruiken.
Kortom, met deze laser gaan we tijd besparen en zuiver gemeten klussen. Lasers die deze truc ook opvoeren, vergen al gauw zo’n 500 euro of meer. De Futech duikt diep onder dergelijke prijsstellingen: 299 euro exclusief btw en inclusief een opdraaibaar statief met 5/8-aansluiting en uitschuifbare poten. De middenkolom is opdraaibaar tot 1,8 meter (let op: dit is een actieprijs!).

Altijd prik

Dit krijgen we voor ons geld: een rode laserbril, een 230V-adaptor, een targetplaatje met magneet en een magnetische wandhouder met een 1/4- en 5/8-aansluiting (ook bekend als hoeklijnklem of muurbeugel) die van pas komt bij hoogteverstellingen. En een opladerslede, een Li-Ion-batterijpakket en een houder voor AA-batterijen. Alles netjes opgeborgen in een koffer. Die batterijen bieden een uitkomst als je een keer vergeten bent de Li-Ion-batterij op te laden. Overigens kan de Li-Ion-batterij ook tijdens het werk worden opgeladen door aansluiting op het instrument. Futech belooft dat je op een acculading zes uur kunt werken met de drie lasers in bedrijf. Optioneel is een ontvanger.

Projectie

Handig: de laser projecteert een kruislijn direct naast zichzelf. Dat is lekker comfortabel werken in een kleine ruimte. De klem is zowel op de grond te gebruiken als  op het statief.

Rood of groen

Ook in deze binnenruimte, een kantoor met een flinke raampartij waar veel daglicht door valt, blijven de laserlijnen goed zichtbaar. Voor met rood licht buiten meten, is meestal een ontvanger noodzakelijk. Die moet je bij deze Futech apart aanschaffen, want de laser is bedoeld voor binnengebruik. Wel buiten mogelijk: lijnen uitzetten als het begint te schemeren. De rode Futech biedt 20 mW-lasers. Wil je een groter bereik en werk je regelmatig buiten met een laser? Dan kun je beter kiezen voor de compacte Futech die 20 mW groene laserlijnen produceert. Deze laser kost zo’n 150 euro meer. Waarom is groen duurder? Omdat de producent meer kristallen moet verwerken om de groene kleur mogelijk te maken. Overigens is bij fel licht buiten en in ruimten waar stevig licht royaal kan toetreden, ook de groene laser lastig te detecteren. Bij een laser van hogere klasse is de lijn beter zichtbaar.

Doelplaatje

Meerdere van deze targetplaatjes met magneetstrip kun je op een paar punten van een systeemplafond ‘plakken’. Zo wordt de lichtstraal beter zichtbaar en kun je vervolgens gaan stellen.

Onmisbaar

Deze statief is onmisbaar. Op de statief zit ter controle een libelle. De instelling van de lijnen is een kwestie van de lijnselectieknop een paar keer indrukken. Schuine lijnen realiseer je door het statief schuin in de gewenste helling in te stellen. Dit kan omdat de laser over een pendelblokkering beschikt. De lijnselectieknop doet tevens dienst als hellingsknop. Rechts zijn nog de ontvangertoets en ontvangerindicator zichtbaar. In het midden tussen de knoppen zit de batterij-indicator.


Technische specificaties Futech Multicross 3D Compact
Laserkleur > Rood
Type laser > 3D Prismalaser
Aantal lijnen > 360° H + 2x 360° V
Aantal hoeken 90° > 6: 4 horizontaal, 1 boven en 1 onder
Nauwkeurigheid > 3 mm/10 m
Bereik met ontvanger > 50 meter
Nivellering > Pendelnivellering
Schietlood > Boven en onder
Keurmerk > IP54
Batterijen > 4 x AA
KIasse > Laserklasse 2 – 638NM – 20mW

Lees het laatste nieuws omtrent klussenondernemen, verbouwen en materialen en gereedschap bij Klusvisie.nl.