Moderne veranda voor monumentaal pand

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Een stevige klus: het realiseren vanaf bouwtekening van een stalling voor motoren die ook als terras dienst gaat doen. Oftewel: een veranda-plus. Gemonteerd aan de buitenmuur van een in 1896 gebouwde villa die dienst deed als kantoor. Uitgangspunt van de architect: de veranda moet modern en relatief onderhoudsvrij zijn en qua uitstraling passen bij het monumentale pand. De bouwplannen werden goedgekeurd, de klus kan beginnen.

Bestek

De architect laat de zij- en achtergevel wit pleisteren en voegt aan de zijgevel een pui toe. Via de pui krijgen de bewoners toegang tot de veranda-plus. Eerst storten we een op kleur gebrachte betonvloer die past bij het huis. Na uitharding wordt de vloer opgeschuurd voor een chique bij het pand passende uitstraling. We kunnen nu de veranda op gaan trekken. Het voordeel van een door de architect en de constructeur georganiseerde klus: het in dit geval duidelijke bestek. Op basis daarvan wordt het frame besteld bij een fabrikant.

Sterke verbinding

Eerst plaatsen we 60 x 60 mm met een poedercoating afgewerkte stalen kolommen met flenzen. Deze rvs kolommen zetten we handvast met messing Wako-pluggen (vergelijkbaar met keilbouten) en rvs moeren en M10-draadeinden van zo’n 10 cm lengte. Zo hoeven we niet diep te boren om toch een sterke verbinding te realiseren. Zowel aan de onderzijde als de bovenzijde werken we met moeren en ringen. Zo kunnen we met een tang de kolommen op dezelfde hoogte stellen. De boven de flenzen uitstekende draadeinden worden afgeslepen met de slijptol. De ruimte onder de flenzen dichten we met ondersabelingsmortel zodat er geen water tussen kan komen.

Spuitankers

Op de staanders komen de liggers, 80 x 180 mm U-binten. De leverancier voorziet de binten van boorgaten, wat aftekenen en boorwerk scheelt. Het is wel zo dat we nu het risico lopen in een voeg terecht te komen. We moeten ook secuur boren om te voorkomen dat de ligger beschadigd raakt. De gaten voor de draadstangen boren we met de compressor goed schoon. Uiteraard komen we in een voeg terecht, drie zelfs, zo gaat dat nu eenmaal. Dat lossen we op met rvs clickers van Royal Brinkman (dan kan dezelfde maat als van de draadstangen aangehouden worden). In de andere gaten plaatsen we de voorgeschreven 160 mm lange M12-draadstangen die we vastzetten met chemische spuitanker (injectiemortel) VS 300 van Fisher. Deze combinatie is geschikt voor de 2-steenslaag van volle bakstenen die achter de pleisterlaag zit. De bevestigingstechniek is ook toepasbaar bij onder meer kalkzandsteen, beton en geperforeerde baksteen. De draadstangen draaien we met de hand tot aan de bodem van het boorgat. De uithardingtijd van de spuitankers bedraagt zo’n 20 minuten.

Azobé

In de profielen leggen we FSC Azobé-balken waaraan we later vlonderdelen vastmaken. De balken worden niet afgewerkt, ook niet met olie. Om te zorgen dat de vlonderdelen straks precies gelijk lopen met de bovenkant van de U-binten, maken we met de handzaag uitsparingen aan de onderzijde van de balkkoppen.

Trekstangen

Omdat de flenzen van de U-binten een paar millimeter aflopen, zagen we de uitsparingen in de balken schuin af. Dit heeft gevolgen voor de stabiliteit van de constructie. Want de balken, staanders en liggers zullen gaan werken. Daarom bedenkt de constructeur een oplossing met twee trekstangen die het stalen kader en de balken bijeenhoudt. De producent laste op twee U-binten vier lippen waar we de 60 x 60 mm stabilisatiestangen aan bevestigen.

Nachthemelzwart

Op de balken bevestigen we de vlonderdelen. Gekozen is voor nachthemelzwarte (ja, echt) 28 x 150 x 6000 mm en 4000 mm PM Profi Deck composieten dekdelen van PontMeyer. De delen passen goed bij de stalen liggers en geven een mooi contrast met de witte pleisterlaag. Ze zijn gemaakt van 100 procent PEFC. De keuze voor deze vlonderdelen: ze zijn krasbestendig, slag- en kleurvast. De vlonderplanken zijn goed bestand tegen doordringen van vocht: ze absorberen vloeistoffen als wijn en koffie niet. Volgens de producent ontstaat deze eigenschap door het materiaal met hoge wrijving te maken zonder te staalborstelen. Daarnaast heeft de gebruiker een goede grip bij zowel natte als droge omstandigheden. De vlonderplanken zetten we vast met T-clips die we zonder voorboren in de balken kunnen schroeven. Zo ontstaat het effect van een verborgen bevestiging. De planken zetten iets in de lengte uit.
Advies voor reiniging: met de tuinslang en borstel of de hogedrukreiniger. PontMeyer geeft tien jaar productgarantie. Een voordeel van de composieten vlonderplanken is dat ze hol zijn. De klant kan er altijd nog voor kiezen bedrading voor bijvoorbeeld verlichting onzichtbaar te laten installeren.
Onze klus zit er op, een collega plaatst nog een rvs hekwerk op de veranda. Het was een mooi maar zwaar karwei om uit te voeren.

Lees het laatste nieuws omtrent klussen, ondernemen, verbouwen en materialen en gereedschap bij Klusvisie.nl.