dinsdag, 10 september 2019 09:51

Shaping the future

Festool nodigde onlangs journalisten uit van vakbladen uit heel Europa. Het event voltrok zich in het indrukwekkende Mercedes-Benz Museum aan de rand van Stuttgart. Terwijl het kwik piekte tot zo’n 38 °C was het binnen lekker koel. Totdat de airco het begaf. Ja, ook bij Duitsers gaat wel eens iets stuk op het verkeerde moment, maar dat mocht de pret niet drukken. Ook KlusVisie was present, we pikten uit de vele diepgravende presentaties interessante nieuwtjes. De boodschap: bij Festool gaan ze bij de gereedschapsproductie dus echt niet over één nacht ijs.

Een gevoel van opwinding maakt zich meester van de mensen die begrijpen wat voor hun ogen gebeurt. We willen niet onbescheiden zijn, maar KlusVisie houdt deze sensatie al sinds het Kerstnummer van 2017 in de gaten. Het gaat om de Amerikaanse Shaper Origin, een robotfrees. Festool nam Shaper dit voorjaar officieel over en werkt hard met de ontwerpers om ergens in 2020 deze frees in Europa te introduceren. Het eerste Festool-trekje is alvast de systainer waarmee de machine aan de man wordt gebracht.

De Amerikanen en de Duitsers zijn van de marktpotentie van de Shaper overtuigd, de demobezoekers ook. De foto’s geven een idee van hoe de machine zijn werk doet. Door plakstroken op een plaat mdf te plakken, kan de machine detecteren wat zijn positie is in deze wereld. Want mdf heeft te weinig structuur van zichzelf. Het is dan ook de eerste tool die weet waar hij zich bevindt. Het kan zijn dat de definitieve machine van 2020 ook op een ander manier zijn positie kan bepalen. Vervolgens voert de ‘bestuurder’ de gegevens van een te frezen sparing in voor bijvoorbeeld een scharnier. De boor komt pas in actie als je de machine naar de gewenste plek schuift.

Lees het volledige artikel in KlusVisie 5-2019.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

 

 

 

 

 

 

 

 
Copyright © BDUmedia 2015