maandag, 15 april 2019 09:54

Veelzijdige Festool biedt accugemak

Festool maakt al een tijdje de multitool Vecturo OS 400 E Plus. Waar deze machine onder meer mee opvalt: de uitgebreide set hulpstukken. Deze veelzijdige multitool komt op vele klusplekken van pas. Als bij één machine de accu het werkgemak en de inzet vergroot, dan wel met de multimachine. Alle concurrenten bieden dan ook inmiddels een accuversie. Bij Festool doen ze doorgaans hun best om met accugereedschap de laatste te zijn. Zoals ook met de dit voorjaar gepresenteerde Festool OSC 18 volt. Deze moet qua power met de snoermachine en de concurrentie kunnen wedijveren.

De Festool OSC 18 kent een paar interessante updates ten opzichte van de 220 volt-Vecturo. Uiteraard de accu die opvallend ‘slechts’ 3.1 Ah prik kan bevatten. Dat is dus weer een voorbeeld van de eigenwijze aanpak van Festool. Menig concurrent wil het verschil maken met knotsen van accu’s met minimaal 5 Ah lading. Blijkbaar vreet een multimachine zo weinig stroom dat Festool 3.1 Ah meer dan genoeg vindt. De slankheid van de accu valt op en zorgt er mede voor dat de machine goed hanteerbaar is. De accu drukt het gewicht en zorgt voor een prima balans. De 1,6 kilogram is voor zo’n degelijk uitgevoerde combi netjes. Tussen het machinehuis en de accu zit een dempingblokje, dat scheelt weer herrie. Ook de ontkoppeling van de motor met de behuizing zal vibraties reduceren en aldus de geluidsproductie laten afnemen. We ‘klokken’ een piekje van 85 dB(A), netjes voor zo’n erkende herrieschopper. Het nut van de afwezigheid van het snoer bewijst zich bij een paar uitgevoerde testjes op lastig bereikbare plekken. Met de Starlock Max-opname geeft Festool aan dat de machine geschikt is voor het zwaarste werk. Op de opname passen ook de Starlock Plus en gewone Starlock-gereedschappen, dus we hebben een keuze. Verwisselen van zaagjes gaat dankzij de grendel snel en lekker licht, deze toont geen enkele neiging om terug te klappen. Kortom, met de ergonomie van deze machine heeft Festool het alvast dik voor elkaar.
Hoe sterk is deze OSC 18? Wat ons betreft moet een Starlock Max-tool kunnen wedijveren met de zwaarste voltageklasse: 400 watt. En dus met de qua architectuur vergelijkbare Vecturo. We pakken dan ook wat zware houtsoorten. Waarin de machine perfecte resultaten laat zien. Ook door 18 mm dik lamelparket glijdt het zaagje in een paar seconden heen. Dankzij de zachte aanloop en toerenregeling kunnen we beheerst werken.

Lees het volledige artikel in KlusVisie 3-2019.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

 

 

 

 

 

 

 

 
Copyright © BDUmedia 2015