dinsdag, 29 januari 2019 08:07

Bijna nul-op-de-meter in Spangen

De ambitieuze energietransitieagenda van de overheid om woningen gasloos te maken, zal de huiseigenaar op kosten jagen. Zeker eigenaren van de alles behalve standaard jaren 30-woningen zullen diep in de buidel moeten tasten. Het goede nieuws: deze ambities levert de vakman werk op. Om aan genoeg vakmensen te komen die dat werk gaan uitvoeren, is wel een opgave op zich. Gezien de kosten van aanpassingen van bestaande woningen zullen veel mensen overwegen om een nieuwbouwwoning te betrekken. En dan bij voorkeur een gasloos nul-op-de-meter-huis. Helaas komen deze nieuwbouwwoningen maar mondjesmaat op de markt.

Een van de steden die zwaar inzet op de energietransitie, is Rotterdam. Deze moet vorm krijgen in zowel de bestaande bouw als de nieuwbouw. De Maasstad kent oude wijken die tot nog maar een paar jaar geleden niet populair waren. Was je klaar met studeren of verdiende je genoeg, dan zocht je je heil elders. De stad onderkende dit probleem al in de jaren negentig van de vorige eeuw. Maar voordat beleid en plannen daadwerkelijk omgezet kunnen worden in stenen, ben je jaren verder. Binnenstedelijk bouwen is een moeizaam en ingewikkeld proces vergeleken met bouwen op een opgespoten zandplaat in de polder.

Beruchte wijk, duurzame wijk
Spangen, de wijk waar Het Kasteel van voetbalclub Sparta staat, was zelfs een beruchte wijk. Inmiddels is deze buurt zichtbaar aan het opknappen, mede door de stadsvisie en de sterk aantrekkende woningmarkt. Hier moet gestapelde oudbouw wijken voor eengezinswoningen voor een nieuwe middenklasse. Een interessant project van de corporatie Woonstad Rotterdam werd onlangs opengesteld voor publiek. In de Staringbuurt verrijst een complex met bijna nul-op-de-meter vrije sector huurwoningen. Dankzij dit type woningen willen genoeg mensen die wat te besteden hebben best in de stad blijven wonen. KlusVisie nam een kijkje op de bouwplaats, want nieuwsgierig naar een soort woning waarin de vakman in de toekomst steeds vaker aan de slag zal gaan.

Regentonnen
Alle gasloze woningen worden verwarmd met een warmtepomp. De kozijnen zijn uitgevoerd met HR+++-triple glas en de ventilatie is geregeld met een warmteterugwinsysteem. Op de daken liggen zonnepanelen en op de schuurdaken mos-sedum. De daken isoleerde de bouwer met opvallend dikke isolatiedekens. De spouwen zijn gevuld met Kingspan Kooltherm met een warmtestraling reflecterende laag. Kooltherm is het enige harde isolatiemateriaal met een Dubo-keurmerk van het Nibe. De slaapkamers zijn voorzien van elektrische radiatoren en lage-temperatuurvloerverwarming houdt de keuken en huiskamer warm. Regentonnen vangen het water op van de daken, de tonnen geven vervolgens het water langzaam vrij. Het water stroomt vervolgens via greppels naar de groene wadi, de Water Afvoer Drainage Infiltratie, een buffer- en infiltratiesysteem dat als tijdelijke wateropslag dient. Dit is de tweede wateropslag in de wijk, de andere ligt vlakbij het Kasteel van Sparta. Vanuit de wadi stroomt het water langzaam naar het riool. Voor deze techniek is gekozen omdat Spangen laag ligt en last heeft van overstromende straten bij zware regenval. De wadi gaat ook dienst doen als groene verblijfsruimte voor de bewoners.

Lees het volledige artikel in KlusVisie 1-2019.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

 

 

 

 

 

 

 

 
Copyright © BDUmedia 2015