donderdag, 18 oktober 2018 14:53

Brushless veroorzaakt waterscheiding bij 10,8 volt

We gaan aan de slag met vier borsteloze machines en drie koolborsteltools. Een fabrikant die kiest voor de borsteloze motor gaat voor energiebesparing en extra power. Dit is onze ervaring na vele testen met inductiegereedschap. We controleren eerst de machines op borstels. Vier exemplaren vonken zichtbaar. Ze zijn goedkoper dan de exemplaren waarop ‘brushless’ staat vermeld. De testen moeten ons meer informatie verschaffen.

Test 1
Speedboren 22 mm
De machines mogen direct stevig aan de bak. Want een gat speedboren in een 38 mm dik gelamineerd keukenblad vraagt wat van een motor. Deze klus verrichten we doorgaans met een 18 volt-machine. We zetten de machines op stand 1 en klokken de tijden. Fein levert twee machines voor de test: een met twee toerenstanden, de ander met vier. We noemen ze Fein 2 en Fein 4. Deze machines, de Makita en de Milwaukee zijn uitgevoerd met een brushless motor.

Fein 2: 7 seconden
Fein 4: 6 seconden
Hitachi: 8,5 seconden
Keyang: 8,5 seconden
Makita: 4,5 seconden
Milwaukee: 4,5 seconden
Panasonic: 6,5 seconden

De Makita en de Milwaukee vallen op door de snelste tijd te klokken. Alleen de Fein 4 en de Milwaukee hebben de kracht om te speedboren in stand 2, wat veel kracht vergt maar wel supersnel gaat.
Keyang leverde ook een 14,4 volt-machine af, het bedrijf ziet nog steeds brood in deze voltageklasse. De machine is bij deze test bijna twee keer zo snel als de Keyang-10,8 volt. Wat toont dit testje aan? Dat de koolborsteloze 10,8 volt-machines van Makita en Milwaukee net zo snel en sterk zijn als een 14,4 volt-machine. De Panasonic met koolborstels doet niet onder voor de beide brushless Feins, een prima prestatie.

Lees het volledige artikel in KlusVisie 6-2018.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

 

 

 

 

 

 

 

 
Copyright © BDUmedia 2015