donderdag, 18 oktober 2018 14:52

Moderne veranda voor monumentaal pand

Een stevige zomerse klus: het realiseren vanaf bouwtekening van een stalling voor motoren die ook als terras dienst gaat doen. Oftewel: een veranda plus. Gemonteerd aan de buitenmuur van een in 1896 gebouwde villa die dienst deed als kantoor. Uitgangspunt van de architect: de veranda moet modern en relatief onderhoudsvrij zijn en qua uitstraling passen bij het monumentale pand. De bouwplannen werden goedgekeurd, de klus kan beginnen.

Eerst plaatsen we 60 x 60 mm met een poedercoating afgewerkte stalen kolommen met flenzen. Deze rvs-kolommen zetten we handvast met messing Wako-pluggen (vergelijkbaar met keilbouten) en rvs-moeren en M10-draadeinden van zo’n 10 cm lengte. Zo hoeven we niet diep te boren om toch een sterke verbinding te realiseren. Zowel aan de onder- als bovenzijde werken we met moeren en ringen. Zo kunnen we met een tang de kolommen op dezelfde hoogte stellen. De boven de flenzen uitstekende draadeinden worden afgeslepen met de slijptol. De ruimte onder de flenzen dichten we met ondersabelingsmortel zodat er geen water tussen kan komen.

Bestek
De architect laat de zij- en achtergevel wit pleisteren en voegt aan de zijgevel een pui toe. Via de pui krijgen de bewoners toegang tot de veranda plus. Eerst storten we een op kleur gebrachte betonvloer die past bij het huis. Na uitharding wordt de vloer opgeschuurd voor een chique bij het pand passende uitstraling. We kunnen nu de veranda op gaan trekken. Het voordeel van een door de architect en de constructeur georganiseerde klus: het in dit geval duidelijke bestek. Op basis daarvan wordt het frame besteld bij een fabrikant.

Lees het volledige artikel in KlusVisie 6-2018.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

 

 

 

 

 

 

 

 
Copyright © BDUmedia 2015