Zonwering: dé klusbusiness van de toekomst

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Zoek je nieuwe klusbusiness? Verdiep je dan eens in zonwering. Waarom? Veel bewoners ervoeren de afgelopen zomer dat hun goed geïsoleerde nieuwbouwhuis of na-geïsoleerde woning wel heel erg opwarmt. Dan kun je een airco aanschaffen, maar die vreet stroom en blaast de warmte ook nog eens naar buiten.

Je kunt je ook afvragen waarom de huizen zo warm worden. Velen denken dat dit aan de isolatie ligt. Maar deskundigen beweren dat isolatie de warmte juist buiten houdt. De warmte komt vooral binnen als straling via de ramen. En de raampartijen zijn in veel huizen nogal royaal uitgevoerd. Is de warmte eenmaal in de constructie getrokken, dan zorgt die isolatie er voor dat het huis te warm blijft. Daarom heeft werk in de zonwering een toekomst. Denk aan oplossingen aan de buitenkant van het huis, zoals pergola’s, luiken en rolschermen. Want zonwering aan de binnenkant werkt onvoldoende: de warmte is dan al binnen gekomen. Is deze zonwering eenmaal op orde, dan kunnen warmtepompen en buissystemen voor vloer- wand- en plafondverwarming met koud water het huis verder koelen.

Horrengaas

De overheid zit qua oververhitting niet op haar handen. RVO kondigde aan dat gelijk met de Beng-eisen, de eis van kracht wordt om de temperatuuroverschrijding in nieuwe woningen aan te pakken. Deze eis maakt deel uit van de nieuwe berekeningen voor de energieprestatie die vanaf 1 juli 2020 gaan gelden. Bedrijven spelen steeds meer in op een te verwachten grote vraag naar zonwering. Zo ontwikkelde Duco de Grille NightVent, een glasvervangend ventilatieluik dat van buitenaf wordt afgeschermd door een esthetisch raamrooster, al dan niet inbraakwerend. Ook interessant: een inbraakwerend raamkozijn met horrengaas. Zo kan de woning ’s nachts weer een beetje terugkoelen.

Lees het laatste nieuws omtrent klussenondernemen, verbouwen en materialen en gereedschap bij Klusvisie.nl.