Zelf energie opslaan? Goed idee vinden Liander en BMW

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Het almaar toenemende oppervlak zonnepanelen mag dan een zegen voor de portemonnee van de eigenaar, netbeheerder Liander krijgt inmiddels grijze haren van de belasting van het stroomnet. Piekbelasting op zonnige dagen kan het net steeds vaker niet aan. BMW biedt in samenwerking met Solarwatt een oplossing in de vorm van zelf energie opslaan.

Liander wil dan ook dat de overheid stopt met de salderingsregeling. Zelf energie opslaan is een beter alternatief en moet worden gestimuleerd, aldus het bedrijf. Een versnelde afbouw van de saldering zou consumenten en ondernemers moeten motiveren om zich te verdiepen in energieopslag en flexibiliteit van het elektriciteitsnet. Liander, dat eerder betrokken was bij een onderzoek naar het gebruik van een hybride warmtepomp, vindt dit van essentieel belang voor het realiseren van het Klimaatakkoord. In de woorden van Liander: “Wij gaan graag in gesprek met lokale duurzame energie-initiatieven en bedrijven die actief aan de slag willen met bijvoorbeeld duurzame energie of de opslag van energie. Grootschalige toepassing van zonnepanelen of windenergie heeft namelijk al gauw gevolgen voor het net.” Het bedrijf geeft aan dat het inmiddels heel druk is op het elektriciteitsnet.

Zelf energie opslaan voorkomt overbelasting

Op steeds meer plaatsen ontstaan knelpunten zodat ook consumenten hun zonnestroom niet meer op elk moment aan het net kwijt kunnen. Liander werkt dan ook hard aan de uitbreiding van het elektriciteitsnet: “Om de piekbelasting van het net te verminderen is de netbeheerder voorstander van prikkels voor consumenten om aan de slag te gaan met opslag en flexibiliteit van zonne-energie. Daardoor wordt het elektriciteitsnet efficiënter gebruikt en blijft het betaalbaar.”

Huisopslag als ultieme oplossing

Solarwatt, producent van zonnepanelen, ontwikkelde met BMW een huisopslag: de Battery flex. Het bedrijf ziet in BMW de perfecte partner om een thuisaccu te ontwikkelen en te produceren met batterijcellen uit de automotive industrie. Deze producten zijn ontwikkeld om aan de hoogste eisen te voldoen wat betreft functie, prestaties en kwaliteit. De opslag moet zowel het stroomnetwerk ontlasten als door huiseigenaren zelf opgewekte stroom bieden tijdens donkere dagen.

Meer informatie: www.solarwatt.com & www.liander.nl