Woningtaxaties kunnen een stuk duurder worden

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
‘Europa’ presenteert een nieuwe richtlijn voor woningtaxaties die het leven van huiseigenaren duurder gaat maken. Terwijl die taxatieplicht de eigenaren geen voordeel oplevert. Taxaties vinden nu meestal plaats bij een door de bank te financieren verbouwing, een aanpassing van de hypotheek of oversluiting van de rente. 

De richtlijn voor woningtaxaties eist dat er een klassiek taxatierapport wordt opgesteld en niet gewerkt wordt met de zogenaamde modelmatige taxatie die nu gebruikelijk is. Volgens Vereniging Eigen huis (VHE) gaat het om een lastenverzwaring van zo’n 500 euro. En dat telkens weer als er iets veranderd wordt aan de hypotheek, hoe klein die ook is.

Nieuwe richtlijn woningtaxaties per 1 juni 2021

De nieuwe richtlijn moet per 1 juni 2021 voor nieuwe hypotheken van kracht worden en een jaar later voor bestaande hypotheken. VHE wil dat De Nederlandse Bank in actie komt tegen de maatregel. Want de huidige Nederlandse moderne taxatiewijze biedt veel voordelen: “Er is geen huisbezoek nodig, het rapport is binnen een minuut digitaal beschikbaar en de kosten zijn met 25 tot 30 euro bescheiden. Minister Hoekstra van Financiën toonde zich al voorstander van modelmatig taxeren. Voor sommige hypotheekmutaties is zelfs geen taxatie nodig. Als er voldoende overwaarde is waardoor de bank geen risico loopt. Bij een renteaanpassing accepteren veel geldverstrekkers de kosteloze WOZ-waardebeschikkingen van gemeenten. Als de EBA-regels van kracht worden vervallen al deze consumentvriendelijke mogelijkheden in één keer.”

KlusVisie.nl biedt actualiteit voor professionals uit de klussen- en onderhoudsbranche. De rubriek Klussen biedt klustips, nieuws over klussen en nog veel meer.