Woning verduurzamen vrijwel nooit rendabel

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
De woning verduurzamen is voor vrijwel niemand rendabel. De investeringslasten zijn nog te groot en de regelingen hiervoor te weinig toereikend. Dit blijkt uit berekeningen van de rekenmeesters van het Planbureau voor de Leefomgeving. Want verduurzamen doe je blijkbaar in de eerste plaats voor het geld en niet voor meer comfort of het afwenden van een klimaatcrisis.

Nederlandse woningen moeten in 2050 energieneutraal zijn, zo staat in het Klimaatakkoord. Voorlopers daargelaten wachten de meeste eigenaren met hun woning verduurzamen. Want voor hen zijn, ondanks de subsidies, de investeringen te groot, ook op de lange termijn. En mocht het lukken om de kosten voor verduurzaming terug te verdienen met een lagere energierekening, dan duurt dat heel lang.

Energierekening na woning verduurzamen

Het PBL vergeleek de huidige energierekening van verschillende typen huishoudens met de energierekening na verduurzaming, vermeerderd met de investeringslasten. Het PBL geeft een voorbeeld: een huishouden dat zijn woning verbetert van energielabel D naar energieneutraal in combinatie met energielabel B (dus gasloos, veel zonnepanelen en een warmtepomp) met een voordelige lening, ziet zijn totale woonlasten maandelijks met 50 euro dalen. Zelfs over een periode van dertig jaar is die besparing niet genoeg om de investering van 35.000 euro terug te verdienen, aldus het PBL. “Voor veel huishoudens zal gelden dat afwachten de voordeligste, en wellicht ook de verstandigste optie is. Het is de vraag of verduurzamen in de toekomst als gevolg van innovaties en standaardisatie wél financieel aantrekkelijk wordt. Hiervoor zullen de kosten namelijk nog ver moeten dalen.”

KlusVisie.nl biedt actualiteit voor professionals uit de klussen- en onderhoudsbranche. De rubriek Klussen biedt klustips, nieuws over klussen en nog veel meer.