Wat te doen tegen inbraakpiek tijdens de feestdagen?

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
In de donkere maanden van het jaar voelen we ons minder veilig, ook thuis. Niet helemaal onterecht, aangezien er van november tot en met februari vaker wordt ingebroken, zo blijkt uit onderzoek van de Stichting Nationale Inbraakpreventie. De inbraakpiek ligt tijdens de feestdagen. Coen Staal, voorzitter van de stichting hierover: “We blijven mensen oproepen inbraakpreventie serieus te nemen. Ook omdat je jezelf dan – terecht - veiliger voelt. Een paar kleine aanpassingen, zoals bijvoorbeeld een beter slot, een (deurbel)camera of extra verlichting, kunnen al een oplossing zijn.”

Mede door de inbraakpiek tijdens de feestdagen, voelen veel consumenten zich niet op hun gemak als er bijvoorbeeld ’s avonds wordt aangebeld. Ruim een kwart van de mensen doet de deur niet meer open als men geen bekende verwacht. Ook als de voordeur is voorzien van een raampje, is het zicht soms onvoldoende om te zien of er ‘goed volk’ heeft aangebeld. Om het maar niet te hebben over de deuren die geen raam of kijkgaatje hebben. Betere buitenverlichting in combinatie met een digitale deurspion, deurbelcamera of een beveiligingscamera kunnen dan een oplossing zijn. Met die elektronische hulpmiddelen kun je op je mobiele telefoon zien wie er voor de deur staat en dan besluiten of je open doet.

Feestdagen dankzij inbraakpiek voor inbrekers


Goede verlichting bij de voordeur en in huis zorgen ervoor dat bewoners zich veiliger voelen, terwijl inbrekers zich juist minder op hun gemak voelen. Zeker tijdens de feestdagen, als mensen op familiebezoek gaan, is het van belang dat het huis er bewoond uit blijft zien. Laat dan niet slechts een of twee lampjes branden, maar zet alle lampen aan die je anders ook aan hebt staan. Voor wie een stap verder wil gaan, zijn er tegenwoordig allerlei vormen van ‘slimme’ verlichting beschikbaar, waarmee je via je smarthome-systeem de instellingen voor de verlichting kunt reguleren. Voor inbrekers wordt het daarmee een stuk onduidelijker of bewoners thuis zijn of niet, en zij zullen dat huis dan eerder overslaan. Want er zijn er nog genoeg, die liever de verlichting uitdoen als men op familiebezoek is. Een duidelijk signaal voor de inbreker dat er (voorlopig) niemand thuis is.
“Deuren goed op slot doen, goede (buiten)verlichting en een bewoonde indruk achterlaten als je niet thuis bent; het klinkt zo logisch”, zegt Staal. “En nog beter is het om eens met de ogen van een inbreker in en om je eigen huis te lopen. Check de tips op www.inbraakmislukt.nl. Met een paar aanpassingen zorg je er zo voor dat je je veiliger voelt én dat je veiliger bent in je eigen huis.”

KlusVisie.nl biedt actualiteit voor professionals uit de klussen- en onderhoudsbranche. De rubriek Klussen biedt klustips, nieuws over klussen en nog veel meer.