Stappenplan om een douchebank te realiseren

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Een badkamer inrichten met een douchebank die qua vorm en afmetingen geheel op maat te maken is? Dat is mogelijk met de Qboard basiq- en Qboard qreative-panelen van leverancier Jackon Insulation. Deze oplossing is er voor het hele gezin en voor personen met een verminderde mobiliteit. Een snelle oplossing voor nieuwbouw en renovatie met 100 procent waterbestendigheid.

Niet iedere klant zal eraan denken, maar een douchebank kan handig zijn voor verschillende gebruikers. Uiteraard voor senioren en personen met een verminderde mobiliteit, maar ook om kinderen te wassen zonder een bad vol te laten lopen. Een bank is praktischer dan een eenvoudige stoel. Hij staat vast, is stabiel en groot genoeg voor één of meerdere personen zoals ouder en kind. De Qboard-banken zijn ook geschikt voor wellness- of hammam-toepassingen en bieden de mogelijkheid tot integratie van een verwarmingsmat.

Benodigdheden voor realisatie van een douchebank

Welke materialen zijn voor een douchebank nodig? Jackon Insulation, die eerder dit jaar al een extra dun douchebodemsysteem introduceerde, zegt een compleet assortiment in huis te hebben. Allereerst zijn volgende deze leverancier Qboard basiq-panelen met hard polystyreenschuim nodig. Deze stevige panelen bepalen de structuur en de vorm van de bank. Ze zijn eenvoudig met lijm aan de vloer en de wanden vast te maken, en zijn te combineren met andere Qboard-elementen. De afmetingen zijn 1200 x 600 mm of 2600 x 600 mm, met een dikte van 50 mm. Vervolgens zijn Qboard qreative-panelen nodig. Deze extra soepele panelen zijn speciaal ontworpen voor gebogen vormen. Hiermee kunnen gebogen vormen met een buitenstraal groter dan 120 mm worden gerealiseerd. De afmetingen zijn 1300 x 600 mm, voor een dikte van 30 mm. De lijm Board-Fix is speciaal ontwikkeld voor de verlijming van de panelen onderling of voor bevestiging van panelen aan de muur of wand. Het is eenvoudig aan te brengen met een lijmpistool en zorgt voor directe bevestiging. De Qboard waterdichte wapeningsband garandeert volgens Jackon Insulation een perfecte waterdichtheid van het geheel van de structuur. Te gebruiken op alle voegen tussen de panelen en op de zichtbare kopse randen. De Qboard-panelen zijn licht, makkelijk te versnijden, niet samendrukbaar en compleet waterdicht.

Installatie in vier stappen

De installatie gebeurt in vier etappes en wordt sterk vereenvoudigd door het lage gewicht van de panelen. Deze kunnen eenvoudig met een mes, een breekmes of een figuurzaag op maat worden gemaakt. Het gebruik van schuurpapier volstaat om de de panelen tot op de millimeter af te werken. De Qboard basiq-panelen kunnen op maat worden gemaakt. Deze dienen als onderconstructie van de bank, volgens de gewenste afmetingen. De verschillende vormen (2, 3, 4 of meer, afhankelijk van de lengte van de bank), moeten identiek zijn om Qboard qreative correct te kunnen aanbrengen, zonder loze ruimte.

De elementen lijmen

Plaats de panelen op een regelmatige afstand, met een tussenruimte van ongeveer 40 cm. Het vastlijmen met de Board-Fix tegen de muur en op de vloer zorgt meteen voor een solide verankering. Bevestig de buigzame Qboard qreative-panelen. Met de gegroefde kant naar beneden worden deze soepele panelen verbonden met de Qboard basiq-panelen. Het vastzetten gebeurt met Board-Fix en met de hulp van universele schroeven (6 x 140 mm) die overal verkrijgbaar zijn. Breng de Qboard-wapeningsband aan. De strook wapeningsband wordt op alle voegen en randen aangebracht en vastgezet met tegellijm. Nu is het geheel klaar om te bekleden.

Bouwtekeningen op maat

Hulp nodig bij de keuze van de vorm en de rondingen van de bank? Op de site www.myqboard.com is het patroon te downloaden van een ‘bouwtekening’ waarmee de verschillende panelen eenvoudig op maat gesneden kunnen worden. In totaal zijn er acht ontwerpen beschikbaar met precieze informatie en maatvoering. Het volstaat om de bladzijden van het gekozen plan in A4 af te drukken. Verbind vervolgens de A4tjes met elkaar in de juiste vorm om het paneel op ware grootte te krijgen. Breng dit patroon aan op het Qboard-paneel en volg daarna de vorm met bijvoorbeeld een figuurzaag. De bank is esthetisch vormgegeven. Om hem aan de stijl van de badkamer aan te passen kan hij bekleed worden met tegels of worden bepleisterd.

Douchebank volledig personaliseren

Om de douchebank voor de klant volledig te personaliseren, moet allereerst de hoogte worden gekozen. Deze hangt af van de behoefte. Over het  algemeen is een hoogte van ongeveer 55 cm perfect om eenvoudig te zitten en recht te staan. Maar het is ook mogelijk om voor een lagere bank, voor kinderen, of om meer steun te hebben met de voeten, of een hogere bank te kiezen, om het opstaan nog te vereenvoudigen. Vervolgens moet de vorm worden gekozen. Met leuning of zonder, de douchebank volgt de gewenste welving, aangezien Qboard qreative afgeronde vormen kan realiseren met een buitenstraal groter dan 120 mm. Het is ook mogelijk om rustbedden te creëren voor een badkamer of fitnessruimte. Bij een renovatie kan de bank aangepast worden aan de stijl van de bestaande badkamer en doucheruimte. Hetzelfde geldt voor nieuwbouw, waarbij de bank perfect inpasbaar is in een modern en uitgepuurd kader. Bekleding kiezen is de laatste stap. Betegelen, bepleisteren of plamuren, elke bekleding is mogelijk op deze volledig waterbestendige bank. Alles is mogelijk door kleuren en materialen te kiezen die passen bij de stijl van de douche. Mozaïek, glasmozaïek, tadelakt et cetera.

Voor meer informatie over Qboard: https://www.myqboard.com/nl