Slimme producten voor energiebesparing in huis

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Met stijgende energiekosten wordt het energieverbruik een steeds belangrijker onderwerp. Leverancier Gira zegt een aantal producten in huis te hebben voor energiebesparing in huis. KlusVisie zet ze even op een rijtje.

Ondanks een groeiend bewustzijn verbruiken huishoudens nog steeds veel energie. Een deel daarvan kan eenvoudig worden bespaard door producten voor energiebesparing in huis, zonder aan comfort in te leveren. Integendeel: moderne technologieën verhogen het welzijn binnen de eigen muren én besparen energie, aldus Gira. Dit bedrijf heeft berekend dat tot 13 procent kan worden bespaard door automatisering van zonwering, tot 25 procent door temperatuurregeling per kamer, tot 35 procent door automatisering van de verlichting en tot 45 procent door automatisering van de ventilatie.

Eenvoudige middelen zorgen voor energiebesparing in huis

Met relatief eenvoudige middelen kan al het nodige aan energie worden bespaard, terwijl het wooncomfort juist toeneemt. Een Automatic-schakelaar kan bijvoorbeeld snel worden geïnstalleerd, aldus Gira. Deze verlicht de ruimte alleen wanneer er ook daadwerkelijk iemand aanwezig is. De lichtschakelaar hoeft dan niet meer te worden bediend. Hetzelfde is mogelijk voor verwarming met een geïntegreerde tijdschakelklok. Zo kan bijvoorbeeld de verwarming in de badkamer een half uur voor het opstaan automatisch worden ingeschakeld.

Grootste potentieel voor energiebesparing

Doordachte KNX-systemen (wereldwijd erkende standaard besturingssysteem voor woning- en gebouwautomatisering) bieden volgens Gira het grootste potentieel voor energiebesparing. Dit is het werkterrein van de ‘HomeServer’ van het bedrijf, met zijn flexibele bedieningsmogelijkheden. Daarmee is energiebeheer mogelijk dat nauwkeurig op de behoeften van de bewoners is afgestemd. Zo is een centrale uit-functie mogelijk, kan de verwarming na een vastgelegde tijd automatisch uitgaan wanneer er een raam is geopend en wordt een efficiënte energie regeling per ruimte aangestuurd. Ook is het mogelijk om alle verbruiksgegevens in een oogopslag in beeld te hebben.

KlusVisie.nl biedt actualiteit voor professionals uit de klussen- en onderhoudsbranche. De rubriek Klussen biedt klustips, nieuws over klussen en nog veel meer.