Sikkens: Waarom je voortaan je overgebleven verf inlevert

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Wellicht herken je dit wel: je hebt een muur geschilderd en houdt redelijk wat verf over. Wie weet komt het nog een keer van pas, dus hup in de kast ermee. Uit recent onderzoek* blijkt dat we in Nederland gemiddeld 3,5 blikken oude verf in huis hebben staan. We bewaren het voor een volgende klus, maar vaak komt die niet. Zonde, want van die overgebleven verf kan nieuwe verf worden gemaakt. Sikkens roept daarom heel Nederland op om verfrestanten in te leveren.
Sikkens: Waarom je voortaan je overgebleven verf inlevert

Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Dingena Mol

Bijna de helft van de ondervraagde huishoudens weet niet wat de gevolgen zijn van verf door de gootsteen spoelen. Verf belandt soms in het riool of vaker wordt het verbrand, allebei schadelijk voor mens en milieu. Het bewaren van verf kan daarnaast zorgen voor uitgedroogde of beschimmelde verfresten. Deze oude verfrestanten kunnen bij de milieustraat enkel worden verbrand. Door tijdig jouw overgebleven verf in te leveren bij een inzamelpunt van klein chemisch afval (kca), zorg je ervoor dat verfafval minder milieubelastend is en dat je verfrestanten mogelijk een tweede leven krijgen. Sommige verfsoorten kunnen namelijk worden gerecycled. Het zuinig hergebruiken van verfresten is cruciaal in een wereld waarin grondstoffen steeds schaarser worden.

Oproep Sikkens

Het onderzoek geeft aan dat ruim driekwart van de huishoudens bereid is om verf voortaan naar de milieustraat te brengen nu ze weten dat het kan worden gerecycled. Daarom de oproep van Sikkens aan heel Nederland om overgebleven verf tijdig naar de milieustraat te brengen, zodat het merk van een deel nieuwe verf kan maken. De nieuwe, gerecyclede verf schenkt het bedrijf voor een gedeelte aan het Ronald McDonald Kinderfonds, bedoeld voor een opknapbeurt van de Ronald McDonald Huizen. Het vakantiehuis van het Ronald McDonald Kinderfonds, het Boshuus in Arnhem, wordt het eerste project.

Meer informatie? Bekijk dan hier Sikkens’ oproep.

* Onderzoek van Sikkens naar verfgebruik onder Nederlandse eigenaren van (huur)huizen, uitgevoerd door Markteffect onder 1.053 respondenten boven de 18 jaar in november 2021. 

Duurzame tips voor je verfklus

  • Ga je meerdere lagen verf aanbrengen? Bewaar dan je roller of kwasten in de gesloten emmer. Dat scheelt schoonmaken, en dus vervuild water, en tijd.
  • Klaar met je schilderklus? Vang het spoelwater van je rollers en kwasten op en breng het samen met je verfrestanten naar de milieustraat. Zo komt er geen milieubelastende verf in het riool terecht.
  • Heb je de verf later nog een keer nodig, sluit dan na gebruik de bus goed en houd hem even op z’n kop. Er loopt zo wat verf in de rand tussen de deksel en de bus, waardoor de verf luchtdicht is afgesloten en niet voortijdig gaat indrogen.
  • Gebruik verfreiniger voor het ontvetten. Dit ontvet beter dan bijvoorbeeld ammonia en heeft een veel aangenamere geur.
  • Kies voor muurverf met een hoge dekking, zoals Sikkens Alphatex SF; zo schilder je meer meters met minder verf.