Nederlanders willen minder gaan klussen

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Hoewel de oudere generaties woningeigenaren best wat ervaring met klussen hebben, willen zij in de nabije en verdere toekomst toch minder doe-het-zelven. 

De reden om de werkschoenen aan de wilgen te hangen: vergrijzing. Jongeren besteden hun tijd liever aan andere activiteiten, ook al hebben ze minder inkomen beschikbaar om het klussen uit te besteden. Dit blijkt uit een onderzoek van het Rotterdamse USP MC. Deze trend is al een tijdje zichtbaar. Om de omzet op peil te houden, proberen doe-het-zelfwinkels de professional als klant te lokken. De verschuiving van doe-het-zelven naar uitbesteden gaat wel minder snel dan verwacht. Waarschijnlijk speelt het almaar toenemende tekort aan vakmensen hierbij een rol. Nederlanders vinden het vooral minder leuk om zelf constructieve doe-het-zelfklussen uit te voeren.

Niet veeleisend

USP ontdekte in een ander onderzoek dat in Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk de vraag naar milieuvriendelijke verven niet zo hoog is. Wat het gebruik van oplosmiddelvrije en conserveringsvrije verf betreft, lijkt het erop dat de Nederlandse klant niet erg veeleisend is. Het zijn vooral de schilders die zelf het initiatief nemen en meer aandacht besteden aan deze duurzame producten.