donderdag, 19 september 2019 08:44

'Maatregelen woningbouw druppel op gloeiende plaat'

Krachttermen over de woningbouw waren de afgelopen weken volop in het nieuws: woningbouw ligt stil, wooncrisis, woningnood, stille ramp op de woningmarkt. Alles om naar aanloop naar Prinsjesdag de urgentie van de situatie op de woningmarkt duidelijk te maken. Met het verschijnen van de Miljoenennota is eindelijk bekend welke plannen de regering exact heeft en wat de gevolgen van de aangekondigde maatregelen zijn. Economen van ABN Amro vrezen  echter dat de maatregelen niet ver genoeg gaan om de woningbouw vlot te trekken.

Zo worden de woningcorporaties weliswaar gestimuleerd om meer te bouwen, maar moeten ze tegelijkertijd meer verhuurdersheffing betalen als gevolg van de gestegen WOZ-waarde. Bovendien worden ze geraakt door de hogere vennootschapsbelasting. Ook voor woningbeleggers brengt de Miljoenennota veel onzekerheid met zich mee. Een lichtpuntje zijn de plannen voor een bouwfonds.

Het bouwfonds komt er
Het kabinet maakt 1 miljard euro vrij om nieuwbouw van betaalbare woningen te stimuleren. Dit bouwfonds wordt opgericht om gemeentes aan te zetten nieuwbouwlocaties aan te wijzen in zogenoemde schaarstegebieden om zo de bouw van woningen te versnellen. De regering springt bij om de projecten rendabel te maken voor gemeentes. In de periode 2020-2023 is jaarlijks 250 miljoen euro beschikbaar. Het geld kan worden gebruikt voor de financiering van de benodigde infrastructuur, zoals het bouwrijp maken van de grond en het aanleggen van toegangswegen naar nieuwe wijken. Ook kan het worden gebruikt voor het compenseren van de stikstofuitstoot die met de bouw van deze nieuwe woningen gepaard gaat. Een optie die niet is genoemd, is dat geld wordt vrijgemaakt waarmee gemeenten meer mensen kunnen aannemen die vergunningen afgeven. Het gebrek aan personeel leidde de afgelopen jaren tot vertraging bij de vergunningverlening.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

 

 

 

 

 

 

 

 
Copyright © BDUmedia 2015