Print deze pagina
donderdag, 29 augustus 2019 09:32

Zes op de tien staat open voor klushuis

61 procent van de Nederlanders is bereid om een woning te kopen of te huren waar nog aan geklust moet worden. Dit blijkt uit onderzoek van Offerteadviseur onder 1.022 Nederlanders van achttien jaar en ouder, uitgevoerd door Panelwizard. Ondanks de hoge bereidheid tot klussen, geeft 46 procent van de respondenten aan onvoldoende praktische kennis te hebben om deze klus zelf op te pakken.

Bijna de helft van de ondervraagden (49 procent) besteedt een klus zoals behangen of een nieuwe vloer leggen daarom het liefst uit. “Een gebrek aan kluskennis is tegenwoordig geen goede reden meer om de handen niet uit de mouwen te steken”, zegt Ibrahim Agdere van Offerteadviseur. “Het hele internet is namelijk bezaait met filmpjes waarin stap-voor-stap wordt uitgelegd hoe je bijvoorbeeld een vloer legt, de muur schildert of een lamp ophangt.”

Geldproblemen
Niet alleen te weinig kluskennis, maar ook geldgebrek is voor de ondervraagden weleens een reden geweest om niet aan een klus te beginnen. Zo zegt  38 procent van de Nederlanders ooit onderhoud aan de woning te hebben uitgesteld vanwege financiële tekorten. Maar ook zonder geldgebrek vooraf kan een verbouwing tot financiële problemen leiden, zo blijkt uit het onderzoek. 73 procent van de ondervraagden zegt namelijk weleens te zijn geschrokken van de kosten die een verbouwing met zich meebrengt.

Klus geklaard
Ondanks de hoge kosten van een verbouwing, zijn de ondervraagden erg te spreken over de werkzaamheden van klusprofessionals. Zo zegt 59 procent van hen nog nooit een slechte ervaring te hebben gehad met professionele klussers.  Een groot gedeelte van de ondervraagden heeft geen probleem met de kosten die hiermee gepaard gaan; 43 procent vindt het hoge uurloon dat vakmensen vragen, rechtvaardig.